Inlägg

Inlägg som Planeto har skrivit i forumet
Av Planeto

Köpte en Samsung 75" QN85C på Black Friday. Nöjd med bild och TV'n i sig, men kommit fram till att den är för liten (sitter på nästan exakt 4 meter)

Alternativet om man ska ha större för runt samma pris är Samsung 85" Q80C. Försökt läsa på i guiden och vad jag kan se så är det local dimming och lite tjockare TV som blir stora skillnaderna.

Är det något annat jag kommer sakna på Q80C jämförtt med QN85C? TV'n är placerad i ett TV-rum i källaren med ljusinsläpp från små fönster, så nästan helt mörklagt.

//mvh Daniel.

Av Planeto

Hej,

https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

Behöver en TV i källaren för spelande, tv & film. Sitter på ca 3 meter så 75 tum känns givet. Finns ett litet fönster men generellt är rummet mörkt.

Har ni något annat tips på det som släppts hittills för BF?

//mvh Daniel.

Av Planeto
Skrivet av Aktsu:

I så fall kan väl tråden ändå stängas då diskussionsvärdet som finns kvar är litet. Det mesta du tar upp hanteras av lagar, villkor och regelverk så det är bara att läsa det om man undrar över något och inget att diskutera. Och om man av någon anledning inte vill läsa direkt hos källan så kan man bara läsa igenom tråden då det garanterat diskuterats tidigare.

Och makroekonomisk är precis det som berör en låntagare som är under konstant förändring vilket ger ett diskussionsvärdet. Reglerna för bolån ändras sällan och har ganska lite diskussionsvärdet däremellan.

Fast om diskussionsvärdet blir för litet är väl ändå en helt subjektiv fråga?

Som blunden skriver har tråden varit nära att låsas ett flertal gånger då inflationsdiskussionerna alltid spårar ur. Att ge råd och basera dem på vad man själv tror om inflationen tror jag ingen ser som off-topic, men som du kan läsa på sidan innan tenderar det ganska omgående att utvecklas till en djupare diskussion som enbart handlar om inflationen och vad som driver den.

Av Planeto
Skrivet av PlogarN97:

Känns lite i underkant med tanke på större bil/boende. Senare ökade kostnader vid skid och solsemestrar och snälla Pappa kan jag få ett RTX8090, alla andra i klassen har ju det.

Bil håller jag med om, boende ligger utanför KALP. Notera att jag skrev mindre barn, ett 4090 till en 3-åring är lite saftigt

Samtidigt känner jag att min egna konsumtion gått ned kraftigt sen vi fick barn, men det kanske är rent personligt.

Av Planeto

Vill inte deraila för mycket, men för mindre barn känns inte 3700kr orimligt?

Kort nedbrytning;

1500 förskola
1200 mat/blöjor
1000 kläder/aktiviteter/övrigt

Av Planeto
Skrivet av bubbelbabbel:

Spelar väl ingen roll att lånet är i tre delar när samtliga är rörliga? Eller missar jag något?

Hej,

Förlåt läste fel, jag trodde endast huslånet var obundet.

Om alla är obundna spelar det ingen roll.

Av Planeto
Skrivet av DrGuld:

3.75% på Handelsbanken. Tyvärr 3 rörliga lån, 3.9(ord. huslån) + .2 (solceller) + 1.0 (tillbyggnatition).
What to do

Jag skulle säga att 3,75% är en bra ränta i din situation.

Du har relativt hög belåningsgrad
Du har delat lånet i 3 delar vilket ger dig sämre förutsättningar för förhandling.

Av Planeto
Skrivet av DrGuld:

Har bankerna sämre marginal nu?
Jag har tidigare haft 1.39 i ränterabatt för ett år sedan.
Nu erbjuder dom 1.19 när rörliga löpt ut...?
Tycker det känns snålt, och alltid jävligt jobbigt att behöva gå till grannbanken för att behöva pruta.

5.1mk i lån på hus värderad till 6.5 innan tillbyggnation som nu är gjort.
51.200kr x 2 bruttolöner
Företagsengagemang samma bank.

Hej,

Vad blev din rörliga ränta efter rabatt?
Är det på hela lånet eller bara delar?

Av Planeto
Skrivet av Galvanizer:

Bostadsrätt med avgift på 6787 kr, inköpt för 2 355 000 kr.
Lån på ca 1 800 000 kr i dagsläget.
Son på deltid.

Har möjlighet att kunna amortera extra med ca 3 - 500 000 kr

Låter det orimligt att kunna klara det själv med en inkomst på 37 000 kr?

Har stått för bostadskostnaden själv i drygt ett halvår nu utan några som helst problem.

Finns det någon bank som skulle kunna låta en ta över lånet så man står själv på det?

Hej,

Med normala övriga utgifter bör du klara dig bra även vid lite högre räntor.

Om du är orolig för din månadskostnad finns det en poäng med att amortera ner ditt lån till 70% belåningsgrad (150 000kr) och sen minska din amortering med 1%. Vid 5% ränta skulle det minska din månadskostnad från 10500kr till 8235kr (exkl. skatteavdrag) för ränta och amortering.

Annars tycker jag alla bör ha en bra buffert just nu, så att lägga in alla dina sparpengar rekommenderar jag nog inte.

Av Planeto

Skrivbordsskiva - inkl. ben & kabelhantering

Efter flytt säljer jag nu mitt gamla skrivbord byggt på en Ikea köksbänkskiva. Jag har lagt till en del kabelhantering under åren (se bilder). Allt ingår inkl. ben. Det följer även med en kabelränna från Liftpipe (60cm bred)

Mått
Bredd: 240cm
Djup: 60cm
Höjd 2,8cm

Skivan är 7 år gammal men i gott skick. De skavanker som finns är följande;

Skivan är lite sned (se bild 2) då benen inte varit perfekt inställda
Det finns en liten skada på bordsskivan på vänster sida.
Kabelgenomföringen är lite sned och kanske inte perfekt genomförd (se bilder)

Hämtas i Huddinge i Stockholm. Notera att skivan är 240cm bred/lång och du därför behöver en hyffsat stor bil. Budgivning börjar på 400kr

Läs hela annonsen här

Av Planeto

En fråga.

När man tar ett nytt bolån sätts räntan den dag då lånet betalas ut, alltså oftast på tillträdesdagen.

När man har ett befintligt bolån där bindningstiden går ut och man vill binda på nytt. När sätts den räntan? Min fråga är egentligen om jag kommer överens med banken om 4% på 2 år idag och nya räntan ska börja gälla f.o.m April, kan räntan ändras under tiden?

Av Planeto
Skrivet av Massy:

Jag resonerar att det är märkligt. Samma gubbe höjer alltså räntan för att dämpa inflationen men sen säger han åt folk att binda räntan så att deras ränta inte blir del av mekanismen "höja räntan". Fullständigt blandade signaler.

Är det något jag lärt mig så är det förövrigt att man aldrig ska lyssna på ekonomer. De gissar lika mycket som alla andra. Se bara ränteprognoserna senaste ~1 året.

Det är inte märkligt. De vill få ner konsumtionen snabbare för att driva ner inflationen.

Att människor binder räntan nu driver ner konsumtionen snabbare och minskar också risken för att folk hamnar i en dålig ekonomisk sits (om man förutsätter att folk binder räntan baserat på en kalkyl de klarar av)

Min bundna ränta går ut sista mars och jag funderar på att binda i 2 år då vi får ett till barn senare i år. Då skulle kalkylen för föräldraledigheten vara klar redan nu och jag skulle inte behöva tänka mer på det. Med största sannolikhet är det dock en dålig affär. Det som talar för är som Massy skriver att ingen egentligen har koll på hur vi ska bekämpa inflationen i dagsläget, räntehöjningarna biter inte.

Av Planeto
Skrivet av Def_Dog:

Spännande! Ränterabatten skulle omförhandlas då den löpte ut 28/2, började efter trögt förhandlande på 1,14%, sen kom en på att man kunde tillämpa grönt bolån så då hamnade den på 1,24% och efter att jag efterfrågade amorteringsunderlaget (för att kunna kolla på flytt till annan bank) så fattade banktjänstemannen att det var dags att agera så nu är den på 1,38%.

Vad bör jag köra för taktik för att kunna spela ut dom andra bankerna som jag skickat ansökningar till?

Väldigt intressant, låter som en bra rabatt!

Kan du dela lite mer förutsättningar? Belåningsgrad?

Av Planeto
Skrivet av slipbit:

Jag behöver nog nyansera bilden. Självklart. Men jag tror på blodbad. För 5 miljoner i lån för ett par som tjänar 100K brutto i månaden är ju ganska lite och man får ingen villa för 5 mille i Stockholm. Inte Hässelby där jag kikat iaf, som ändå är i utkanten. Jag vet bara själv att när mitt bundna lån på 2,8 mille löper ut så kommer jag få en ränta på , säg 4%. Jag kommer med andra ord få 3 ggr så hög ränta. Det betyder 6000kr mindre att spendera varje månad. 72000 mindre att spenderat på varor och tjänster. Men det kanske inte påverkar, inte ens när alla som inte har bunden ränta till ett par procent. Vi har en konsumtionsdriven ekonomi. 100K i bruttolön är mycket. Typ medelklassen och det är när den stora massan måste dra åt svångremmen som låginkomsttagarna blir utan jobb.

Om du har lån på 5 miljoner har du inte köpt en villa för 5 miljoner. Snarare en villa för 7-10 miljoner vilket är över snittet i Stockholm.

Jag håller med om att är det människor med lägre inkomster som kommer få det svårare, det var du som skrev specifikt att människor med 100K brutto och 5-6 miljoner i lån kommer få det svårt. Och det är väl lite poängen med mina inlägg.

I en tråd som handlar om tips om bolån och i förlängningen husköp är det kontraproduktivt att kasta ur sig saker som du inte har en aning om. Det kanske är bättre att ge råd utifrån din egen situation (vilket du precis gjorde, så bra jobbat där).

Av Planeto
Skrivet av slipbit:

Det där med 70K netto är ju bara om båda tjänar 50K var. Finns de som har det 70/30. Då är det inte 70K då vi inte har sambeskattning i Sverige sedan långt tid tillbaka.

De har oftast barn som kostar. Sen räcker det inte med att bara bo. Du har avgifter för uppvärmningen, sophämtning, vatten/avlopp. Avsättning för renovering osv. Men jag borde ha varit tydligare, chocken blir ju när man tittar på skillnaden på 4%. Du har oftast en budgetkalkyl om du , säg köpte för 2 år sen. Du har fått kostnadsökningar som du inte har räknat på tidigare. Jag skulle inte låna 5 mille med bara 100K brutto. Men det är jag det.

Du har fel. Jag och min fru tjänar med fördelningen 65/35 och vi får ut mer än 70. Vi bor i en kommun nära Stockholm med högre skatt än Stockholms kommun.

Jag har barn, bor i hus som är eluppvärmt med hög belåningsgrad och har nog relativt höga omkostnader för bil, räkningar, mat etc. Vi klarar en ränta upp mot 10% innan det börjar svida rejält. Vi ligger precis under kvoten för att amortera 1% extra. 75% av alla nya lån i Stockholm ligger under skuldkvoten (siffror för 2021) Som TobiasStockholm skriver har banken gjort en KALP-kalkyl som utgår från ett högre ränteläge, vi har haft hårdare regler ett bra tag nu.

Jag tror du behöver nyansera din världsbild och uppdatera dig lite om hur läget ser ut. När jag läser dina inlägg så gillar du att kasta runt uttryck som "blodbad". Jag förstår inte riktigt vad du tror kommer hända framöver, men vi är inte på väg tillbaka till Stenåldern.

De grupper som jag är orolig för är framförallt pensionärer och låginkomsttagare ute i landet som fått kraftigt höjda kostnader i och med skenande elpriser. De kanske är lågt belånade, men att betala 20 000kr i elräkning för en villa i Skåne när man tillsammans får ut 25000 i pension per månad som par är tyvärr en verklighet för många.

Av Planeto
Skrivet av slipbit:

Jag bor i ett bostadsrättsradhus, värt 4 mille. Vi har fjärrvärme och villorna är helt enkelt för dyra för gemene man. Med dagens ränta så kommer många som tjänar 100K/månad brutto tillsammans få svårt att betala av räntorna+ för ett 5-6miljoners lån som en villaägare som kom in nyligen och inte varit med bostadskarriären. Det är el, uppvärmning och alla avgifter som tillkommer som pressar den marknaden.

När du skriver att 2 personer som tjänar 100 000 brutto får svårt att betala av sina lån, vilka räntor räknar du på och hur ser kalkylen ut?

100 000 brutto ger ca 70 000 netto.

Ett lån på 5 miljoner med 5% ränta + amortering ger en månadskostnad på 30000 (innan skatteavdrag) Det ger 40 000 kvar till övriga utgifter. Vid 7% ränta är kostnaden 38700 innan skatteavdrag.

Jag tror absolut många människor i Sverige kommer få det tufft då de flesta par inte tjänar 100 000 brutto, men jag får inte ihop din verklighetsbild. Kan du utveckla lite hur du tänker?

Av Planeto
Skrivet av Inteno:

Hjälp en som är orolig.

Jag och min fru bor idag i en villa värderad till ca 4 miljoner, lån på ca 3.2. Utöver detta har vi ett privatlån på ca 230tkr för köp av två bilar.

Vi har idag ca 260tkr på sparkonto samt i aktier och fonder. Vi får i drygt 70k brutto varje månad, dock går min fru på mammaledighet nu då vårt barn tittar ut närsomhelst.

I september går våra bundna bolån ut som idag är bundna på 1,23%, alla tre delar går ut samtidigt. Jag räknar med ca 12tkr i ökad månadskostnad på detta exklusive ökade matkostnader osv.

Under tiden hon är ledig räknar jag med att vi får UT ca 44.000kr så det bör gå ihop.

Men som grädden på moset så grävs det för kommunalt VA ute hos oss och preliminär anslutning är feb 2024… Denna kostnad ligger på ca 250tkr.

Min stora fråga är egentligen hur ni hade gjort i denna situation, betalat av privatlånet, börjat om spara det och betala så mkt av anslutningsavgifterna som möjligt ”kontant” och låna till resten då via VA-bolaget, om man inte kan få framskjuten tidpunkt för anslutning.

Eller behållt privatlånet och betalat anslutningsavgiften när det behövs? Förhoppningsvis har vi sparat ihop ca 100tkr till tills dess.

Min största oro är egentligen att vi inte har råd stt ha kvar huset och behöva sälja det till ca 900tkr mindre än vad vi köpte det för…

Bankerna verkar inte vilja bevilja amorteringslättnad heller trots att vi med nöd och näppe fick det nu under 3mån…

Självklart ser vi över alla andra utgifter och drar ned på det som går..

Försök lugna mig….

Hej,

Du sitter i en liknande situation som mig. Inte jättekul, men baserat på det du skrivit ser ändå er ekonomi OK ut med buffert och OK lön.

Det bästa är att börja med att göra en noggrann budget. Du kan själv laborera med era boendekostnader här: https://www.konsumenternas.se/konsumentstod/kalkyler--verktyg...

Baserat på vad du skriver bör er ränta + amortering landa på ca 19000kr vid 5% ränta. Får ni amorteringsfritt under mammaledigheten så blir kostnaden 13625. Du har möjlighet att jämka räntekostnaden så du får tillbaka 30% av den på skatten direkt varje månad istället för att vänta på skatteåterbäring. Då är månadskostnaden nere på under 10 000kr.

Får ni ut 44 000kr under mammaledighet och har en månadskostnad på under 10 000 i ränta så bör ni klara er bra.

Vad gäller lån skulle jag behållt en bra buffert. Det finns en sannolikhet att räntan sticker högre och då känns det nog tryggare med pengar på banken. Lite motsägelsefullt med hög inflation, men..

Av Planeto
Skrivet av Kakann:

Vid 12% kan jag garantera dig att väldigt många skulle tvingas sälja sina bostäder. Det i sin tur skulle få priserna att gå ner ännu mer vilket gör att många till och med får svårt att kunna sälja och köpa billigare bostad p.g.a. att kontantinsatsen är stekt.

12% ränta gör att ett lån på 3 mkr kostar 35k/mån och lägg sen till en elräkning på 7-8k, övrig drift, mat etc. och två vanliga löner räcker helt plötsligt inte till längre.

Min poäng handlade inte om hur många som skulle tvingas sälja, utan att desto mer räntan stiger desto mer går konsumtionen ner. Även om man klarar 12% ränta lär man vid laget inte ha mycket pengar över till annat

Av Planeto
Skrivet av Mindfighter:

Banken har räknat med 7% ränta sen länge, så de tog höjd för 7 ggr i sin kalkyl när lånet togs. Har man som många haft lånet i X år så har man under de åren amorterat ner och sannolikt höjt sin lön, så det bör finnas större utrymme nu även om man maxbelånade sig och jag misstänker att långt ifrån alla maxbelånar sig.

Med 12% ränta på bolånet, ränteavdraget är 30% upp till 100 KSEK och 21% efter 100 KSEK räntekostnader (och är man två så kan man fördela räntan och få 30% upp till 2x100 KSEK)
1 MSEK i lån ger 80.760kr i ränta efter ränteavdraget d.v.s. 6730kr/mån.
2 MSEK i lån ger 180.000kr i ränta efter ränteavdraget d.v.s 15.050kr/mån
3 MSEK i lån ger 275.000kr i ränta efter ränteavdraget d.v.s. 22.950kr/mån

Läst någonstans att medelbelåningen i Stockholm är 3 MSEK, så då kan vi utgå ifrån att det ute i landet är lägre. En familj med två vuxna heltidsarbetande borde klara av det. Krisen för svensson kommer när den ena eller båda blir av med jobbet.

Så nej, jag tror forfarande inte på total kollaps, absolut det finns mycket roligare saker att lägga pengarna på och en del kommer att hamna rejält i kläm precis som på 90-talet och en del kommer behöva fundera över sina boendekostnader och flytta till billigare/mindre boende.

Men än så länge är det ett hypotetiskt resonemang, har vi tur så planar det ut vid 5-6% boräntor.

Du behöver tänka ett steg längre. De flesta jag känner skulle nog klara 12% ränta, även i Stockholm. Problemet är i förlängningen hur det skulle påverka den inhemska konsumtionen.

Av Planeto

Vill inte deraila tråden för mycket, men det är nog bra med lite nyans från alla Lars Wilderäng-älskande preppers på Sweclockers.

Det är inte så enkelt som att kronans svaga värde är en direkt effekt av vår höga skuldsättning. Danmark har högre skuldsättning än oss och men står stark för att den är låst mot Euron.

Det är heller ingen hemlighet att mindre valutor drabbas hårdare i kriser. Att banker & företag beroende av import går ut och gråter i media för att driva opinion är inte direkt förvånande.

Med det sagt, att vi fortsätter med de hårdare krav man redan infört för bolån håller jag helt med om. Men folk i tråden som pratar om 12% räntor har ingen verklighetsförankring. Ekonomin kollapsar långt innan det..