Inlägg

Inlägg som sAAb har skrivit i forumet
Av sAAb
  • "Macintosh är så mycket enklare att använda än pc"

  • "macOS är så mycket enklare att använda än Windows"

  • "iPhone är så mycket enklare att använda än Android"

etc.

Av sAAb
Skrivet av Spawnbadboy:

Verkar stämma. Tror de sålt över 1 miljon av hopper korten. Så de beräknar att sälja minst så många av blackwell

100 miljarder för utvecklingen av ett chips?!

Nvidia har mellan 25 000 anställda. Det är bara en del av dessa som berör utvecklingen av det här chippet.

Hur kan man bryta ner kostnaderna så att det framstår som rimligt?!

Jag har ingen aning om vad som är riktigt dyrt här.

Av sAAb
Skrivet av 0cool:

För elbilar är problemet att utvecklingen går fort, en elbil med några år på nacken är rätt kass jämfört med nyare modeller, men de var tokdyra att köpa för något år sen. Vem tar den förlusten?

Det är mycket svårt att spå vad andrahandsvärdet kommer vara på någon bil just nu. Fossil liksom elbil. Det finns inga säkra kort.

Vad menar du med "kass"?

Ser man på statistiken så är de inte kass.

Citat:

Haveristatistik visar hur pålitliga elbilar är [...] Tyska bilorganisationen ADAC har nu redovisat sin årliga haverirapport om vilka bilar som krånglade mest under 2022. För första gången ingår nu också elbilar i statistiken. Resultatet är så klart inte förvånande. Elbilar visar sig vara mer pålitliga än bilar med förbränningsmotorer.

ADAC har analyserat totalt 155 bilmodeller. En förutsättning för att komma med i statistiken är att det måste finnas minst 7000 registrerade bilar i Tyskland som funnits på vägarna i mer än två år. Elbilarna som platsat i statistiken är BMW i3, Renault Zoe, Volkswagen ID.3 och Tesla Model 3. Resterande 151 är alltså bilar med förbränningsmotorer.

ADAC noterar en punkt som är lika problematiskt på alla bilar, oavsett drivlina. Den vanligaste orsaken till ett haveri är startbatteriet – och så har det sett ut sedan 1967. Elbilar tycks inte heller vara undantagna.

Från: https://alltomelbil.se/haveristatistik-visar-hur-palitliga-el...

Citat:

Elbilar brinner mer sällan än bilar som drivs med fossila bränslen, visar en sammanställning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). [...] I fjol brann ungefär 3 400 personbilar i Sverige, inklusive anlagda bränder. 23 av dessa var elbilar eller laddhybrider. Det innebär att cirka 0,04 procent av alla elbilar och laddhybrider i Sverige brann, jämfört med cirka 0,08 procent av de helt fossilt drivna bilarna.

Antalet elbilsbränder har ökat från åtta 2018, det första år som finns med i sammanställningen, till 23 år 2022. Men antalet elbilar (inklusive el-/laddhybrider) har ökat fyrfaldigt under samma period.

De senaste tre åren har antalet bränder i elbilar planat ut, något som Ulf Bergholm ser positivt på. Han vågar dock inte dra några slutsatser om anledningen.

Från MSB:s håll ser man att många har uppfattningen att en brinnande elbil är farligare än en som går på fossilt bränsle, men MSB har inte sett något som tyder på det.

Enligt Ulf Bergholm är det framför allt röken från brinnande fordon som är farlig, oavsett drivmedel.

Från: https://www.nyteknik.se/elbilar/msbs-sammanstallning-elbilar-...

Vad menar du med kass? Andrahandsvärdet? Det kan ändra sig om de här siffrorna står sig.

Av sAAb
Skrivet av oRBIT2002:

Jag har en Seagate BackupPlus (12TB) kopplad till min Synology NAS DS923+. Den funkar fint. Problemet är att när man loggar in i NAS:en (USB hårddisken har gått ner i viloläge) så vaknar USB-disken men så börjar den låta med ett regelbundet ljud. Även om jag inte gör nått. Den håller på så tills den går ner i viloläge igen. Nån som kan gissa vad den håller på med? Jag vet att SMR hårddiskar har en massa knepigheter för sig men jag är rätt säker på att det här är en CMR.
Lyssna här: Oljud

Kolla om den här hjälper dig.

Jag har ett helt annat ljud än det du länkade till, på en helt ny Seagate... Det är ett dovt thump-thump-thump ca 3-4 ggr per sekund. Jag upptäckte ljudet när jag satte igång datorn efter installation av hårddisken.

Jag håller på att felsöka men smartctl (https://www.smartmontools.org/) anger inga fel.

EDIT 1:

Device Model: ST18000NM000J-2TV103 Firmware Version: SN02 User Capacity: 18,000,207,937,536 bytes [18.0 TB] Sector Sizes: 512 bytes logical, 4096 bytes physical Rotation Rate: 7200 rpm Form Factor: 3.5 inches Device is: Not in smartctl database 7.3/5528 ATA Version is: ACS-4 (minor revision not indicated) SATA Version is: SATA 3.3, 6.0 Gb/s (current: 6.0 Gb/s) Local Time is: Sun Feb 18 18:11:34 2024 CET SMART support is: Available - device has SMART capability. SMART support is: Enabled

Av sAAb

Vad räknas som underhållning?!

Ibland blir jag förundrad över vad som räknas som "Entertainment". Här är en sökning på "Cancer King Charles III". Länken som ges är: https://news.google.com/search?q=Cancer%20King%20Charles%20II... och bilden är i skrivande stund:

https://i.imgur.com/9CfIQnT.png

Ja, jag inser att det är en huvudnyhet som spänner över flera intressegrupper och att bilder förändras sussessivt, till kanske mer bryska eller mildare varianter. Men, var går gränsen? Jag har inte glömt prins Andrews. Där finns en mängd antydda sammanhang som ingen vill kännas vid. Är det här en grönsaksnyhet också?! Kronprins Charles hade ju många publika intressen innan han blev Kung Charles III. Är det här ämnat som undergrävande av kultur och sammanhållning? Vi har långt fler exempel på missriktiade välviljor bland republiker runt om i världen än bland de gamla monarkierna.

Så, vad är syftet med att gruppera ett cancerbesked för ett statsöverhuvud med rubrikerna inom överrubrikerna "Entertainment"?

Nu när jag ser några minuer senare, efter jag skriver det här så ser jag det fortfarande, utan några egentliga förändingar.

Nja. I mitt perspektiv, som är globalt, så har republiker för det mesta skapat fler problem än de röjt.

Av sAAb
Skrivet av filbunke:

Ja.

Sedan mitten av mars förra året så har medelvärdet av yttemperaturen till havs inte varit lägre än något annat år sedan iallafall augusti 1981, och det har varit en ordentligt bit över de gamla värdena.

Jo, jag tyckte väl att det såg lite väl varmt ut. Här är själva diagrammet som inte följde med inatt.

https://i.ibb.co/Z6yPRNW/2024-01-25.png

Jag var väl lite sömning, trots att den svarta kurvan för i år 2024 fick mig att vakna upp en bit. Den orangea är för förra året, 2023...

Länken är som tidigare https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/. Det här kan bli lika spännande som pandemin den närmaste tiden.

Av sAAb

Är det inte lite väl varmt?

Av sAAb
Skrivet av Swedishliquid:

Hittills det jag sett chat GPT göra i rapväg har varit närmast katastrof 🤷‍♂️

Här är en prompt:

Citat:

Could you make a witty paraphrase of "The Message" by "Grand Master Flash" yet focusing on CPU and GPU and other computer hardware, while retaining "Don't push me cause I'm close to the edge"?

med resultatet:

Citat:

"Don't push me 'cause I'm close to the edge,
I'm trying not to lose my thread.
It's like a jungle sometimes, it makes me wonder
How I keep from going under.

Broken fans and the overheating,
My CPU's heart keeps beating,
Neon lights from the GPU,
It's flashing bright but what can I do?

Upgrading my RAM just to keep up pace,
Data's running in a never-ending race,
The motherboard's old, it's feeling the strain,
My rig's on the edge, and it's causing me pain.

The power supply's buzzing a warning tune,
I'm praying it doesn't give out soon,
With every click and every code compile,
I'm inching closer to the tech pile.

Don't push me 'cause I'm close to the edge,
I'm just trying to maintain my ledge,
In this digital world where we all reside,
I need my machine to survive this ride.

SSDs and HDDs, a storage fight,
One's for speed, the other for might,
My graphics card is starting to wheeze,
Rendering pixels is no longer a breeze.

The kernel's panicked, a sight of dread,
Too many processes, my screen's now red,
I'm juggling updates and dodging malware,
In this cyber jungle, it's a real scare.

But I'm holding on, though it's a lot to manage,
In this electronic age, it's all about damage,
Don't push me 'cause I'm close to the edge,
I'm just trying to secure my digital hedge.

It's like a silicon jungle sometimes,
Makes me wonder how I keep from going under,
In this tech-centric, circuit-laden blunder,
I'm just trying to keep from going asunder."

Katastrof? Nja. Inte bäst, men tillräckligt.

Av sAAb
Skrivet av ronnylov:

Det är nu ungefär 15 år sedan jag bestämde mig "byta från Windows till Linux". Blev vansinnig när jag installerade Windows Vista och den bara swappade och segade sig i det oändliga. När Windows 7 kom så hade jag redan bytt till Linux.

Hemma på mina egna datorer kör jag Linux sisådär 95% av tiden men jag har ändå någon Windows tillgänglig antingen i en virtuell maskin eller som dual boot. Det är inte för att jag behöver Windows utan mer för att jag är nyfiken på hur saker och ting fungerar på olika operativsystem. Ett tag körde jag enbart Linux men det gjorde att det blev krångligt för mig när jag hamnade vid en windowsmaskin (jag glömde hur man gjorde saker i windows).

Jag tycker det har blivit roligare att använda datorn när jag har fått större kontroll över vad jag kan göra med den. Att ha större möjligheter att göra vad man vill är knappast något negativt. Visst kan saker vara krångliga men det är mest en vanesak. I början var det ju sådär att man sökte runt efter de perfekta distron där allting bara skulle fungera. Men numera tänker jag inte så mycket på om jag kör Arch eller debian (de två som jag brukar köra). Man lär sig lösa problemen i den dist man kör. Drivrutiner tänker jag knappt på. Det är mer när man köper hårdvara så försöker man välja något beprövat som visat sig fungera bra i Linux istället för att göra tvärtom köpa något på måfå och försöka få det fungera. Men drivrutinerna ligger i linuxkärnan så det handlar mer om att installera rätt version av kärna för sin hårdvara (alltså tillräckligt ny kärna) än att välja rätt dist.

Ett tips för Linuxanvändare som försöker använda Windows är att installera WSL (windows subsystem for Linux). Då kan man köra en linuxdist inuti windows så att man kan få upp en linuxterminal. Himla smidigt :-). Att kunna Linux har gjort mig flexiblare även när jag kör windows.

Så det jag ville ha sagt är att man inte ska ge upp. Det lönar sig i längden! Sedan måste man inte överge Windows bara för att man vill använda Linux. Så det mer som olika verktyg för att få gjort det man vill ha gjort på smidigast och bästa sätt. Ibland är det Windows som man behöver. Men det är inte så ofta längre för min del.

Jag körde Windows inuti Linux under några år. Men det är många år sedan och jag behövde utrymmet på hårddisken, så hejdå. Jag hade dock problem med DirectX om jag kommer ihåg rätt. Så det var inget svårt val.

Av sAAb
Skrivet av Daemon:

Cubic feet per minute.
Standard-spec för PC-fläktar och dylikt.

Det är knappast en "Standard-spec" du menar här.

Av sAAb

Jag installerade Linux för 25 år sedan på en separat partition. Lekte därefter runt med oika distributioner i fem år och fastnade för Debian. Sedan raderade jag min partition med Windows för 15 år sedan.

Jag körde först stable i något år och sedan testing i fem år och nu har det varit unstable (Sid) i över 10 år. Den känns up-to-date med allt jag slängt på den, både gammal och ny hårdvara.

Av sAAb

Jag undrar varför qwerty inte är med i topp tio längre.

Av sAAb

Om jag kommer ihåg korrekt så filtrerar våra näthinnor en mängd information innan signalen skickas vidare till hjärnan.

Här är en länk artikel från 2013 som analyserar det i ett optoelektroniskt sammanhang https://ieeexplore.ieee.org/document/6817994.

Citat:

It is one of the attractive and challenging topics in the field of computer vision to reveal the mechanism of the biological visual system and gain useful insights from it. According to the experimental results of physiology, this paper analyzes the role of the image transmission components in mammalian retina for improving imaging clarity. Then, based on the theory of Bayesian estimation, a kind of retina-filtering model is proposed, of which the parameters were determined by Green's solution of fractional diffusion equation and the optical characteristics of eye. Finally, experiment results in image restoration show the effectiveness and feasibility of the proposed method.

Den artikeln är därefter citerad av https://arxiv.org/pdf/1608.03240.pdf som diskuterarar det i ett mer generellt sammanhang med bildanalys.

Citat:

Over the last decade, it has been demonstrated that many systems in
science and engineering can be modeled more accurately by fractional-order
than integer-order derivatives, and many methods are developed to solve
the problem of fractional systems. Due to the extra free parameter order
α, fractional-order based methods provide additional degree of freedom in
optimization performance. Not surprisingly, many fractional-order based
methods have been used in image processing field. Herein recent studies are
reviewed in ten sub-fields, which include image enhancement, image denoising, image edge detection, image segmentation, image registration, image
recognition, image fusion, image encryption, image compression and image
restoration. In sum, it is well proved that as a fundamental mathematic
tool, fractional-order derivative shows great success in image processing.

Det här vi ser nu är kanske den faktiska implementeringen av det hela.

Av sAAb

"bankomater"?!

Det var länge sedan!

Av sAAb
Skrivet av Zenyaro:

Det roligaste är väl att artiklarna snart, om inte redan, kommer vara skrivna korta och matade genom en AI för att förlänga dem i första hand.

Använder ChatGPT i dagsläget för att sammanfatta vetenskapliga artiklar för att snabbt få översikt om det är något jag finner tillräckligt intressant eller viktigt nog att läsa i sin helhet.

De brukar väl ha Abstract? Eller är det dem du sammanfattar?!

Av sAAb

Mina nya högtalare, KEF LXS II (https://eu.kef.com/products/lsx-2).

Äntligen har mina föråldrade plasthögtlare från 2003. Det mesta låter bättre, men jag behövde ta upp en subwoofer från källaren för att det skulle låta riktigt bra.

Av sAAb

Jag känner till allt det men det jag bekymrar mig om är läsbarheten över tid. Att streckkoden eller QR-koden är en form av teckenuppsättning har aldrig förvirrat mig. Ordet läsbharhet är mer omfattande än så.

Av sAAb

Jag vet att det bara är en text, men till skillnad från annan text kan man inte läsa av den som människa. Jag har kanske varit otydlig, men jag menade hur länge kan jag "tolka" informationen. Det torde väl omfatta både tillgänglig hårdvara och mjukvara om det är digital information som här i form av streckkod eller QR-kod, samt, möjligheten att knyta den mot någonn typ av godtyckligt register. Alla delar behövs vad jag kan se.

Det finns idag möjlighet att tolka inventarielistor som är flera sekler eller millennier gamla, tack vare att de skrivits i klarttext på ett idag begripligt språk; är språket inte begripligt så hjälper det föga. Finns den möjligheten med streckkoder eller QR-koder om tjugofem år? Ja, det verkar så efter att ha läst era svar.

Av sAAb

Min fråga gällde hur länge digital information överlever över tid, här främst i form av streckkod eller QR-kod.

En sammanfattning av vad som sagts hittills kan vara: 1) att streckkoden (eller QR-koden) i sig går fortfarande att läsa tack vare appar på mobilerna. 2) att de siffror streckkoderna representerar i många fall går att tolka, tack vare att informationen även finns på internet så att de går att matcha.

Här undrar jag ju hur länge sökmotorerna erbjuder sökningar till webbsidor äldre än tio år... Hmmm... Jag vet att många mycket äldre webbsidor inte enkelt syns vid första sökningen Google utan man måste gå kringvägar via http://web.archive.org/ mm.

Jag misstänker att det riskerar bli allt svårare, trots teknisk utveckling. Hårdvaruvolymen som krävs för backloggen kanske är statisk så man får hoppas att den drunknar i allt det som kommer att komma. Jag såg för runt ett år sedan ett halvtimmelångt klipp med några som diskuterade behoven av Tera-, Peta-, Exa- etc framöver, men jag har inte hittat igen det.

Den samlade mängden information från före 2023 kan kanske blir obetydlig jämfört med det som kommer post-chatGPT! Jämför här med revolutionen från analog till digital för ungefär 25 år sedan.

Se kostnaderna - https://www.theregister.com/2023/07/20/curbing_the_cost_of_cl... eller en sökning på lite nyheter - https://news.google.com/search?q=zettabytes+need

Det är en lång väg att gå tills all information försvinner.

Hur som helst mina sladdar är uppmärkta och inpackade i fryspåsar med återförslutning, tack vare att jag även frågade chatGPT vilka möjligheter jag hade.

Av sAAb

Kanske man inte får en mindre, ens mycket liten medalj av Hr. A. Bergström för det här, men det är faktiskt över 100 meter sladd och kabel som fått någon form av märkning, så att det är fler än jag som kan röja framöver. Här ser ni drygt 100 m av gammalt junk förpackat enligt någon form av spårbarhet:

https://i.imgur.com/IqYh4DV.png

Det finns mer än 50 m till; men, det är mest koaxialkabel på långa längder så de kändes inte relevanta här. Emellertid, det är ett steg i rätt riktning, känns det som.