Inlägg

Inlägg som ToWelie89 har skrivit i forumet
Av ToWelie89
Skrivet av WoodPC:

Min uppfattning är att efter man haft sitt första jobb så är det erfarenhet som börjar spela roll. Och med lång erfarenhet kan man nog hyfsat smidigt byta mellan områden om man visar sig ha kompetens.
Säg 5-10 år hur mycket spelar utbildning roll då?
Skickades från m.sweclockers.com

Jag skulle vilja påstå att du har helt rätt, exakt så är min uppfattning med. Själv läste jag högskoleingenjör inom datateknik 3 år och tog en kandidatexamen. Att landa det där första jobbet efter skolan var lite svårare, inte många som vågar chansa på att anställa en helt grön junior person utan arbetslivserfarenhet, men efter första jobbet började allt öppna upp sig för mig. Numera är det INGEN som ens frågar vad jag har för utbildning. Jag har varit på väldigt många intervjuer de senaste åren och det kommer nästan aldrig ens upp vad jag har studerat på högskolan. Ingen verkar särskilt intresserad av att höra om det. En annan sak ingen har någonsin frågat mig om är betyg från högskolan, ingen verkar bry sig. Det enda folk bryr sig är relevant aktuellt arbetslivserfarenhet. T.ex. att jag kan prata om vilka teknologier jag arbetat med och behärskar. Nu har jag ca 6 år professionell arbetslivserfarenhet inom IT och jag ångrar inte att jag struntade i att läsa en master.

Den som tror att man är "klar" efter man läst en utbildning är ganska felinformerad. Tvärtom skulle jag vilja påstå att man lär sig oerhört mycket mer av att faktiskt arbeta inom ett område än vad man får från skolan. Självklart är utbildningen viktig för det ger en en grund att stå på, men hur du utvecklas därefter i arbetslivet beror på en själv. Man ska förstås inte underskatta värdet av en bra utbildning, men det blir som du säger mindre och mindre relevant ju längre in i arbetslivet du kommer.

Av ToWelie89
Skrivet av tumvanten:

Svårt och tänka mig att 2 års extra studier med intensivare kurser inte gav något.
Då har man nog inte lärt sig så mycket.
Kandidaten är en bred grund som man står på efter kandidatexamen, medans en master är en viss riktning man tar inom det ämnet man tog sin kandidatexamen. Man går djupare in på ett visst område helt enkelt.

Det gav säkert något, men de kanske bara uppfattade att det inte var så mycket kunskap de kanske nödvändigtvis behövde senare i sina karriärer. Alla säger olika så det så det är svårt att utgå ifrån människors personliga berättelser. Själv valde jag att börja arbeta efter jag tagit min kandidat, med tanken att jag skulle gå tillbaka och ta en master OM jag hade för svårt att få något vettigt jobb. Fast det löste sig på jobbfronten för mig, har arbetat i 6 år nu inom IT och jag trivs bra med vart jag är. Allas resor ser lite olika ut. Vill man läsa master ska man såklart göra det, jag bara säger att det inte är något absolut krav för att kunna ha en framgångsrik karriär.

Av ToWelie89

Helt efterbliven produkt.

Av ToWelie89
Skrivet av Palme_570:

Folk överhyppar tyvärr detta, ingen kommer få samma känsla som de hade 2004... Folk kommer klara Raid mer eller mindre vid release dagarna osv.. Det var inte så att vanilla var svårare än expansionerna utan det faktum att folk var nya till spelet och därmed noobs.

Nä, det där stämmer inte riktigt. Vanilla var svårare, eller åtminstone mer tidskrävande. Att levla 1-60 tar jättelång tid, det tog längre tid innan man kunde använda mounts, det var svårare att samla ihop guld. Det fanns heller ingen dungeon/raid finder så att faktiskt få ihop ett party för en dungeon var tidskrävande, sedan var alla tvungna att ta sig dit själva. Detta gjorde så att man inte kunde köra lika många dungeons lika frekvent, det var ett jobb att bara få ihop ett party och så fick man hoppas att alla kunde stanna under hela instansen samt att alla var kapabla på spelet, vilket inte alltid var fallet. Det var nämligen inte speciellt lätt alltid att byta ut en spelare i ett party om någon behövde lämna mitt i. Dessutom var inte alls alla instanser designade för att liras igenom på 20 minuter, som moderna intanser är. T.ex. Blackrock depths kunde ta en hel kväll. Detta är iofs vad som gjorde vanilla roligt, det var utmanande och en dungeon kändes som ett äventyr man tog sig an. Idag handlar istället allt om instant gratification, snabba belöningar, mycket loot för lite slit. Idag kan man ju bara sitta i Stormwind och köra supersnabba dungeons tack vare dungeon finder en efter en utan att ens behöva tänka. Allt var mer krävande i vanilla.

Av ToWelie89
Skrivet av epaaj:

Nej D2 var rätt repetativt som du säger och när man tagit sig igenom spelet tre vändor fanns det ju inget mer än att loota loot.

Det fanns ju uber-bossarna och uber-Tristram som är det ultimata endgamet i D2, men visst, du har ändå rätt. Det fanns inte jättemycket att göra i D2 efter att man klarat Hell, mest bara Baal-runs för XP och hopp om loot. Cow level var ju också riktigt poppis ett tag. PvP dueller kunde också vara roliga. Bristen på endgame content tycker jag ändå man kan ha överseende med med tanke på vilket gammalt spel det ändå är. D2 var redan banbrytande nog som det var.

Skrivet av epaaj:

Frågan är väl dock om D2 hade fått lika bra betyg om det kommit idag i sin nuvarande form.

Såklart inte, men man får ju döma ett spel efter tiden då det kom ut. Tror du Half-Life hade fått speciellt bra betyg ifall det kom ut idag i sin nuvarande form? Eller Baldurs Gate? Eller Starcraft? Spelindustrin är under ständig utveckling, vad som var fantastiskt och banbrytande år 2000 är inte alls imponerande idag. Någonting speciellt måste ändå D2 ha haft med tanke på hur länge folk fortsatte spela det. D2 har funnits i 18 år nu och människor spelar det fortfarande, innan D3 kom ut var det ganska många som lirade D2. Det säger en del, det finns inte många spel som är 15+ år gamla som fortfarande är populära.

Av ToWelie89

Du behöver absolut inte ha en master för att få jobb efter efteråt. IT-branschen skriker efter folk och det spelar ingen större roll ifall du har en master eller ej, viktigaste är att du har någon form av examen, bachelors funkar finfint. Om du har en master kan du däremot enklare förhandla till dig en högre startlön, men detta är bara gynnsamt för ditt första jobb ändå. Med några års erfarenhet i branschen spelar det knappt längre någon roll vad du en gång läste på högskolan, det är relevant arbetslivserfarenhet som det frågas efter på intevjuer. Jag har vart på många intervjuer och får nästan aldrig ens frågan om vad jag gjorde på högskolan och än mindre vad jag fick för betyg eller vilka kurser jag läste. Om du vet att du vill arbeta med utveckling så kan du skippa mastern, kom ut snabbare i arbetslivet istället, samla på dig erfarenhet, bygg ett bra CV och dessutom bespara dig ytterligare CSN-skulder. De jag känner som läste master inom datavetenskap säger allihopa att det var kul och intressant, men att det gav de inte jättemycket extra som de inte redan kände att de hade även innan mastern. Det är upp till dig.

Av ToWelie89

Gillar WH2 mest för att Warhammer-världen är cool och det finns massor av balla units. Annars så gillar jag Rome 2, ett spel som fått mycket skit för hur buggigt det var vid release, men idag är det faktiskt väldigt stabilt och fortfarande en av de roligaste TW-spelen enligt mig.

Av ToWelie89

Ge mig ett Diablo med uppdaterad grafik, välutvecklad PvP, trading, mörkare gotisk atmosfär, mer blod och skräck, en mer vuxen och seriös story, musik inspirerad ifrån den i D1 och D2 (Tristram theme ftw), kanske lite ytterligare RPG-element, rolig endgame (inte bara massa rifts) och intressanta klasser så är jag helsåld.

Av ToWelie89

Angående grafikmotorn Creation Engine. Enligt Todd Howard själv så har Bethesda valt att hålla fast i denna gammalmodiga motorn helt enkelt för att deras utvecklare är vana vid den och den är lätt att använda. Det går därmed att skapa miljöer väldigt snabbt med Creation Engine, vilket är bra om man också vill utveckla spel snabbt. Däremot är andra saker svårare såsom att hantera texturer bland annat. Detta är i alla fall vad jag lärt mig ifrån att läsa vad människor sagt som är erfarna moddare till Bethesda spel (Fallout/Skyrim) och som jobbat med Creation Engine. Creation Engine är modulär och det går att byta diverse komponenter allt eftersom, vilket Bethesda också har gjort först i samband med Skyrim och nu i samband med FO76. Dock verkar det vara otillräckligt för att hålla grafiken på en nivå som man bör förvänta sig i ett fullpris trippel-A spel år 2018. Creation Engine är buggig, vissa buggar har funnits i motorn i många år och följer med från spel till spel. Tänk tillbaka hur katastrofalt Skyrim var när det först släpptes, det tog flera patcher EFTER release innan man ens kunde klara Skyrim eftersom det fanns gamebreaking bugs. Bethesda borde skrota sin gamla motor och använda något mer modernt, såsom Unreal eller Cry engine, men de vill fortsätta med Creation Engine som också lär användas för Elder Scrolls VI. Todd Howard och Bethesda föredrar alltså en gammalmodig buggig motor för att det tillåter de att spotta ut spel snabbare, snarare än att modernisera sig och ta längre tid på sig med varje titel för att kunna leverera kvalité. Rätt dålig filosofi som kommer straffa sig i slutändan. Jag hoppas verkligen på Elder Scrolls VI men jag vågar inte vara för optimistisk.

Av ToWelie89

Ledsen för att jag inte hunnit svara er alla. Grejerna är sålda nu så ni vet. Tack för visat intresse!

Av ToWelie89

Intel 2500k i5, MSI moderkort och CPU-kylare

Efter att ha uppgraderat min dator så säljer jag här lite gamla delar:

Intel i5 2500k
En processor med några på nacken men fortfarande en mycket prisvärd processor som går finfint att överklocka. Själv klockade jag den upp till 4.4GHz utan problem och kunde ihop med ett GTX1080 spela alla möjliga spel på Ultra i 1440p. Spel såsom Crysis, Fallout 4, PUBG, Skyrim, Total War Warhammer 2, Battlefield 1, Star Wars Battlefront, Dragon Age Inquisition osv osv. Har aldrig haft problem med den.

MSI moderkort P67A-G45
1155 socket, P67 chipset, DDR3 upp till 2133MHz, 2xPCI-EX16 osv osv. Fulla specs finns här: https://www.msi.com/Motherboard/P67AG45_B3/Specification

Arctic Freezer 13
Kylaren som jag använt ihop med ovannämnda CPU. Har funkat utmärkt för mig. Specs finns här: https://www.inet.se/produkt/5321761/arctic-freezer-13

Detta är ett nice start-kit för dig som vill bygga en dator med lite begränsad budget men som ändå vill ha dugliga delar som går att överklocka för att kunna hantera krävande moderna spel bland annat. Det enda som du behöver utöver detta är minnen, en hårddisk, ett nätagg och ett GPU sen är du all set!

OBS, köparen betalar frakten! Eller så kan de hämtas i Göteborg.

Läs hela annonsen här

Av ToWelie89
Skrivet av anon99565:

Så många negativa här lol, multiplayer kommer bli grymt det som saknats i detta spel. Vill man spela själv kan man göra det.

Tycker iofs dom borde inkluderat ett offline läge.

Fast det kommer man ju inte kunna. Visst, du kan välja att inte teama up med kompisar och spela solo, men FO76 är "always online" vilket innebär att andra spelare kommer troligen kunna inkränkta på din upplevelse och eventuellt förstöra för dig.

Av ToWelie89

Det kan säkert bli ett roligt spel, ser fram emot att lira det ihop online med polare. MEN, detta är inte ett "sant" Fallout-spel. Fallout, i alla fall för mig, betyder ett storybaserat singleplayer äventyr med RPG-element. Fallout 4 dummade ner spelet rejält genom att ta bort mycket av RPG-elementen såsom möjligheten att kunna ta egna beslut som påverkar storyn och möjlighet att kunna föra dialog lite mer som man själv vill för att spelaren ska kunna, ni vet, ROLLSPELA. Striderna i 4:an känns också som ett fullodlat FPS-spel med 0 inslag av RPG. I Fallout 3 så fanns det i alla fall en viss blandning i och med VATS och innebörden av stats. Men framöver verkar det som att Fallout kommer vara en renodlad FPS-franchise med minimala RPG-inslag. Det tycker jag känns oerhört synd. Det gör mig inget ifall det släpps något spinoff-spel här och var inom franchisen som prövar nya saker, såsom FO76, men tyvärr känner jag att Fallout har tappat sin core och vi kommer aldrig få se spel som FO3 och New Vegas igen.

Av ToWelie89

@joeldeluxe: Tack för tipset! Ja det finns definitivt massvis med andra Wifi-signaler i mitt lägenhetshus som stör.

Av ToWelie89

Långsamt wifi

Hej,

Hade behövt lite hjälp med hur jag ska åtgärda mitt långsamma wifi hemma. Jag har 100/10 Mbit fiber. När jag har testat att koppla min dator med sladd och gör ett hastighetstest så får jag bra hastigheter. Dock så vill jag helst köra med Wifi för att routern ligger på ett lite jobbigt ställe och det hade varit väldigt jobbigt att dra en sladd till mitt datorrum på ett snyggt sätt. Jag har en ASUS RT-N12 router (en lågprismodell). Oftast när jag är ansluten över Wifi så får jag nöja mig med en hyfsat låg hastighet på 20-30 Mbit. Detta har jag kunnat leva med hittils, men ibland går hastigheten ner något brutalt av oförklarliga skäl. T.ex. igårkväll så kunde jag knappt ladda in en hemsida och jag fick en hastighetsmätning på 1Mbit fast när jag testade med sladd direkt efter så hade jag 80+. Jag kan inte riktigt förstå hur Wifin kan gå upp och ner så mycket. Min lägenhet är hyfsat stor, 4 rum och 100kvm. Väggarna är också hyfsat tjocka, men mitt datorrum har en clear line of sight till hallen där routern sitter, inga väggar i vägen.

Jag är beredd att lägga ner pengar för att förbättra prestandan på mitt Wifi hemma, men jag vet inte vad jag ska köpa. Det finns ju en uppsjö av olika trådlösa routers att välja på i alla möjliga prisklasser, vissa så dyra som 4-5k. Är det en riktig monsterrouter jag bör satsa på? Eller är det bättre att köpa en accesspunkt? Jag har dock inte riktigt förstått vad skillnaden är mellan accesspunkter och range extenders. Någon som är duktig på detta som kan bistå med råd?

Tack!

Av ToWelie89

@eucalyptus: Tack så mycket

Det där spelet är långifrån klart. Jag hoppas att slutprodukten har lite bättre ljud som inte är lika störande och att spelet i sig är lite mer intuitivt så man inte måste förstå sig på Risk för att kunna spela.

Av ToWelie89

27
PC
Just nu blir det en del Total War: Warhammer. Spelar mest bara ett spel åt gången pga tidsbrist

Av ToWelie89

Min portfolio/personliga hemsida:
http://martinsonesson.se/

Ett Risk-baserat spel jag håller på med:
http://martinsonesson.se/pi/ECMA6Risk/

En ytterst oseriös hemsida jag gjorde för några år sen:
http://aftonblaskan.com/

En gammal sida jag gjorde för längesen. En SC2-community kan man säga (som idag är död):
http://www.sti-starcraft.org/

Av ToWelie89

Välkommen till vuxenlivet!

Jag rekommenderar att skaffa någon app såsom exempelvis Tink för att hjälpa en hålla koll på utgifter. Själv använder jag Swedbanks utgiftskollen. Det hjälper faktiskt när man kan få tydliga grafer på vad man lägger pengar på, då märker man också vad som spenderar mest pengar på och därmed också vilka utgifter man kan bör försöka minska. Om du tycker att det låter för hightech så kan du pröva denna varianten, spara alla kvitton på allt du köper under månad och lägg i en burk. I slutet av månaden kan du då kolla igenom exakt vad du lagt pengar på och vad som varit dyrast. Det blir lätt då att upptäcka t.ex. vilka matartiklar man köper som kostar extra mycket och så kan man försöka ta det lite sparsammare med dessa artiklar.

Mat kostar en del pengar märker man snabbt när man börjar bo själv. Ta reda på vilken butik i din närhet som har billigast mat. Ibland kanske det billigaste alternativet är sajter såsom mat.se. Då kan man storhandla hos dessa billiga butiker alla essentiella varor som man måste ha hemma. Mindre livsmedelsbutiker (små ICA-butiker och sånt) är oftare dyrare så försök att inte handla allt från dessa, mest småsaker när du måste. Handla inte när du är vrålhungrig Gör storkok ibland och lagra upp med matlådor i frysen som du kan ta med dig t.ex. till skolan.

Försök att betala alla dina utgifter via e-faktura. Ibland får man nämligen betala extra för att få hem pappersfaktura (t.ex. Comhem tar 50kr i månaden för detta, onödiga pengar). Dessutom är det mycket smidigare med e-faktura. Betala alltid räkningar i tid. Du vill inte ha onödiga betalningsanmärkningar.

Gör en adressändring via Skatteverkets hemsida så att din officiella folkbokföringsadress uppdateras.

Förbruka inte onödigt mycket el. Stäng av datorn och alla lampor när du går hemifrån t.ex.

Angående el, det finns en hemsida som heter elskling där du kan jämföra olika avtal och se vad som är billigast för dig. Jag har själv inte testat denna sidan men det kan ju vara värt att kolla in.

Försök att lägga undan lite pengar varje månad på ett separat sparkonto. Bra att ha en buffert ifall du plötsligt måste köpa något oväntat.

Skaffa hemförsäkring, det är inte dyrt men kan rädda dig ifall olyckan är framme.

Utnyttja studentrabatter som du har tillgång till. Skaffa ett mecenat-kort och kolla upp om det finns bra deals för dig som du kan använda dig av.

Av ToWelie89

@fesoj: Sure 1700 + frakt it is!

Skickar ett privat meddelande till dig.