Det är ingen nyhet att hårdvarubranschen är full av namn. Vi hårdvaruentusiaster har för det mesta inga problem med vanliga produktnamn som GeForce och Core 2. Däremot kan det vara lite klurigt att komma ihåg alla kodnamn för kommande produkter.

Nu har det dock kommit fram att även personerna som är först ut att köpa den nya hårdvaran har problem att pussla ihop produktnamnen, som GeForce och Radeon, med rätt tillverkare, som Nvidia och AMD.

Det är marknadsanalysfirman In-Stat som undersökt vad datoranvändare har för kännedom om produkter från tillverkarna AMD, Intel, Nvidia, IBM och VIA. In-Stat kommer fram till att kännedomen för äldre produktnamn som GeForce och Radeon är mycket stor, men kännedomen om tillverkaren bakom produkten är mycket mindre. Enligt In-Stat hade personerna som deltog i undersökningen fel mellan 17%-50% av gångerna de skulle para ihop produktnamn och tillverkare.

De nya processornamnen är ett problem. Pentium är fortfarande ett starkt varumärke, Core 2 inte lika känt ännu. Att Pentiumnamnet försvunnit har nu gjort att GeForce och Radeon är bland de starkaste varumärkena, då över 40% av deltagarna i undersökningen kände igen namnet.

Det största problemet ska enligt undersökningen vara att associera rätt tillverkare till produkter som har liknande namn, exempelvis att skilja på Intel Core 2, VIA CoreFusion och AMD Fusion.

Vilken typ av namn har du störst problem att komma ihåg? Berätta!