Ddr3-standarden förväntas inte ta över som den största standarden föränn i slutet av nästa år. Som vanligt är Intel tidiga ute med att implementera nya standarder och stödjer inofficiellt ddr3 på P35- samt G33-styrkretsarna. Den första styrkretsen som officiellt stödjer ddr3 är X38 vilket förväntas lanseras inom kort.

På grund av detta finns det relativt få ddr3-minnen på marknaden och priserna är som vid introduktion av nya tekniker väldigt dyra jämfört med ddr2-minnen som en tid har varit extremt billiga. Tillverkaren Asus har insett detta och har i Asien lanserat ett paket med moderkortet P5K3 Deluxe samt med ett par Asus-tillverkade ddr3-minnen med en frekvens om 1333 megahertz.

Minnespaketet som följer med moderkortet består av två stycken ddr3-moduler på en gigabyte var. De har en frekvens om 1333 megahertz som nämnt samt latenser om 8-8-8-24. Spänningen ligger som på alla ddr3-minnen på 1,5 volt. Kretsarna kommer från tillverkaren Qimonda och kan överklockas till minst 1600 megahertz med latenser om 9-9-9-27 samt ökad spänning.

Huruvida detta paket kommer dyka upp i norden återstår att se. Det är onekligen ett bra initiativ från Asus för att användare skall kunna använda det senaste utan att behöva betala överpriser på minnen eller få inkompatibla minnen. Vi har sett andra tillverkare göra likdant när AMD lanserade sin FX-plattform exempelvis.

Källa: Parkoz