Trots att Microsofts senaste operativsystem ännu inte hunnit fylla ett år planerar företaget att släppa det första servicepaketet i november. En betaversion ska vara färdig redan i slutet av denna månad, enligt bloggaren Mary Jo Foley vid Zdnet.

Än så länge är inte nyheterna i uppdateringen kända, men spekulationerna går främst kring prestandaförbättringar såsom snabbare filkopiering, förkortad avstängningstid och optimerad minnesåtkomst. Dessutom sägs Microsoft bygga in stöd för EFI, vilket är ett gränssnitt mellan operativsystemet och datorns hårdvara likt gamla vanliga bios. Utöver detta går ryktena kring en förbättrad version av krypteringsprogrammet Bitlocker och ett nytt filsystem för flashminnen (och liknande lagringsmedia) som kallas för Exfat.

Troligtvis smyger det sig in en hel del andra uppdateringar. En lågoddsare är en förbättrad version av User Account Control, vars säkerhetsvarningar retar gallfeber på många användare. Nu när Vista får sin första stora uppdatering kanske det är fler användare som vågar överge den gamla trotjänaren Windows XP, som för övrigt fortfarande väntar på sitt tredje servicepaket.

Källa: Zdnet