Tusentals datorer med antivirusprogrammet McAfee går inte längre att använda på grund av ett fel i programmets senaste uppdatering av virusdefinitionerna. Uppdatering 5958 klassar den systemkritiska filen svchost.exe som viruset W32/wecorl.a och raderar den, med följd att Windows automatiskt startar om.

Bland de drabbade finns stora företag som Intel, men även en hel del privatpersoner har råkat ut för McAfees felaktiga uppdatering – med den gemensamma nämnaren att Windows XP SP3 användes som operativsystem.

Belastningen på McAfees servrar blev för stor när tusentals användare stormade till företagets supportforum för hjälp. Precis innan webbplatsen gick omkull hann företaget gå ut med följande tips.

[quote][/quote]

  1. Boot the system into safe mode

  2. Drop the attached extra.dat in c:/program files/common files/mcafee/engine

  3. Reboot into normal mode

[quote]Rebooting into Windows normal mode type “shutdown /a” in the run line this aborts the automatic shutdown.[/quote]

This will allow them to apply the exclusion.

Den som lyckats ta sig förbi problemet kan ladda ned en ny definitionsfil för att återgå till det normala. Användare som ännu inte uppdaterat antivirusprogrammet bör dock vara säkra, McAfee har upphört att distribuera den felaktiga definitionsfilen.

Den officiella lösningen på problemet finns på McAfees webbplats.

Källa: Ars Technica.