Konfigurationsförslag

Med det gigantiska utbud processorer, moderkort och minnen som finns på marknaden är konfigurationsmöjligheterna mer eller mindre oändliga. Här följer tre duktiga paket för lika många målgrupper. Givetvis går det bra att mixa och matcha efter smak och tycke.

Allätaren och prestandajägaren (cirka 3 800 kr)

Modell

Lägsta pris

AMD Phenom II X6 1055T 2,8 GHz

Asus M4A88TD-V EVO/USB3 (880G)

Corsair XMS3 DDR3 1 600 MHz 2x2 GB (4 GB)

För den som använder datorn som sitt andra hem är den billigaste Phenom II X6 ett mycket bra val. Processorn är en trevlig vän vid användandet av tunga applikationer och har dessutom en del att erbjuda när det gäller spel.

Moderkortet i paketet är ett Asus M4A88TD-V EVO/USB3 med inbyggd grafik. Även om ett separat grafikkort är en självklarhet i denna prisklass får man gå upp några snäpp i prisklasserna för att komma åt god kylning av stömregleringen, välutvecklade överklockningsfunktioner och ett bra utbud finesser, och då kommer den integrerade grafiken "på köpet".

När det gäller minne väljer vi ett paket med två moduler för totalt 4 GB DDR3, här i 1 600 MHz vilket lämnar rum för överklockning. Det går givetvis bra att att välja minnen av en annan tillverkare. Anledningen till att vi väljer Corsair är att dessa moduler finns i de flesta butiker.

Spelgalningen (cirka 3 800 kr)

Modell

Lägsta pris

AMD Phenom II X4 965 BE 3,4 GHz

Asus M4A89GTD PRO/USB3 (890GX)

Corsair XMS3 DDR3 1 600 MHz 2x2 GB (4 GB)

Till spelgalningen byter vi ut processorn till en fyrkärnig Phenom II X4 965 BE. Spel tycker om höga klockfrekvenser och fler kärnor har ännu ingen större inverkan på bildfrekvensen. Just denna processor har dessutom upplåst multiplikator som underlättar vid överklockning.

Moderkortet ändras till en modell med styrkretsen 890GX för möjligheten att kunna använda två grafikkort i CrossfireX (8x/8x) om så önskas. Den som inte planerar att använda flera grafikkort kan givetvis välja en billigare variant, men då försvinner även en möjlig uppgraderingsväg.

Asus M4A89GTD PRO/USB3 har allt en spelfantast och överklockare kan önska sig, inklusive USB 3.0 och SATA 6,0 Gbps. Modellen har dessutom en trogen skara användare som gärna ger tips och råd i SweClockers forum.

HTPC och surfdator (cirka 2 500 kr)

Modell

Lägsta pris

AMD Athlon II X2 250 3,0 GHz

Asus M4A88TD-M EVO/USB3 (880G)

Corsair XMS3 DDR3 1 600 MHz 2x2 GB (4 GB)

En dator vid tv:n bör i första hand vara kompakt och strömsnål. AMD:s Athlon II X2 250 (65 W TDP) erbjuder fullgod prestanda vid videuppspelning och kostar inte mycket mer än en femhundring. Det finns även möjlighet att accelerera exempelvis H.264 med moderkortets inbyggda grafikkrets, vilket avlastar processorn.

Även här väljer vi ett moderkort från Asus (produktlänk), denna gång i det mindre formatet Micro ATX. Asus har satsat hårdare än de flesta på AMD-modellerna och erbjuder en mängd finesser från de dyrare moderkortet även i de billigare modellerna, som Core Unlocker (låsa upp kärnor) och Turbo V Evo (automatisk överklockning). Dessutom finns utgångar för allt ifrån HDMI, DVI, VGA till optisk S/PDIF.

Slutligen vill vi tillägga att det går att klara sig med 2 GB RAM-minne i en renodlad HTPC, men med tanke på att det endast handlar om några enstaka hundralappar är det lika bra att gå på 4 GB med en gång. Det är värt det i det långa loppet.

Snabba tips

  • Det är ingen idé att köpa mindre än 4 GB RAM-minne. Var inte dumsnål.

  • Alla processorer för AM3 kräver 1 333 MHz DDR3-minnen, snabbare är bra för överklockning.

  • Köp paket med två eller fyra minnesmoduler från en välkänd tillverkare för att undvika kompatibilitetsproblem. A-Data, Corsair, Crucial, Kingston och OCZ för att nämna några.

  • Glöm moderkort med 890FX såvida du inte planerar att använda flera snabba grafikkort i CrossfireX och inte bryr dig om priset.

  • Betala inte mer än nödvändigt för moderkortet, välj en modell som täcker dina behov.

  • SATA 6,0 Gbps och USB 3.0 är ett måste i ett nybyggt datorsystem för att vara beredd för framtiden.

  • Den som överklockar bör byta ut den medföljande kylaren till en bättre modell, räkna med en femhundring extra. Läs SweClockers tester.

  • Sex kärnor ger en prestandavinst i program som kan hantera flera trådar, vanligtvis tyngre applikationer som 3D-rendering, video- eller bildbehandling. Spel mår vanligtvis bättre av högre klockfrekvens än fler kärnor.

  • Även den snabbaste AMD-processorn har svårt att hålla jämn takt med Intel Core i7. När kostnaden för moderkort och processor överstiger cirka 4 000 kronor är det bättre att titta på sockel LGA 1156 eller 1366. Kontroversiellt men sant.