Med knappt ett dygn kvar till den officiella lanseringen lyfter Nvidia på skynket och avslöjar ett par nyheter i det kommande flaggskeppet Geforce GTX 580. Bland dessa märks en omdesignad kylare, skyhög prestanda i tesselering och inte minst lägre ljudnivå än Geforce GTX 285.

vaporchamber.jpg

De första GF100-baserade grafikkorten i familjen Fermi kritiserades för att vara både högljudda och strömtörstiga. Nvidia har arbetat med att rätta till bristerna och presenterar en omgjord kylare med ångkammardesign för Geforce GTX 580.

Kylaren kallas för Vapor Chamber och är av samma typ som bland annat Sapphire använder till grafikkort i serien Vapor-X. I korta drag innebär det att botten av kylflänsen fungerar som ett tillplattat värmeledningsrör och gör det möjligt att mer effektivt leda bort värmen från kretsytan.

Den nya ångkammarkylaren bidrar till att Nvidia lyckas hålla ljudnivån nere. Marknadschefen Tom Peterson uppger att Geforce GTX 580 är tystare än det två år gamla Geforce GTX 285 – en rejäl förbättring i jämförelse med GTX 480.

Nvidia passar även på att visa upp två nya demon, Tesselation Man och Endless City. I den sistnämnda demonstrationen ingår hela två miljarder polygoner som renderas med hjälp av DX11-tekniken tesselering. Sist men inte minst slänger Nvidia med ett par filmklipp från kommande Call of Duty: Black Ops.