Advanced Micro Devices röjer företagshemligheter på Financial Analyst Day 2010 och visar upp allt ifrån de första Fusion-baserade processorerna till Zambezi, den första modellen som bygger på den prestandaorienterade arkitekturen Bulldozer.

amd1.jpg

Brazos med Ontario och Zacate är nedbantade processorer i 40 nanometersklassen som ställs öga mot öga med Intel Atom i bärbara datorer och SFF-system. Modellerna ingår i konceptet Fusion med grafikprocessor (APU) i DX11-klassen på samma krets. AMD har börjat leverera Brazos till datortillverkare och de första kommersiella produkterna väntas se dagens ljus i Q1 2011.

Ett steg högre upp på prestandastegen syns Llano med två och fyra kärnor och integrerad APU. De nya 45 nm-processorerna utgör mellanklassen och syns till i roadmap för både bärbara och stationära datorer. Llano släpps i Q2 2011.

amd2.jpg
amd3.jpg

För den som är intresserad av stationära datorer i den högre skolan är Zambezi kodnamnet att lägga på minnet. De första processorerna med Bulldozer-arkitektur tillverkas i 32 nanometer och kommer med fyra och åtta kärnor. Här saknas dock integrerad grafikdel. Lanseringen sker sommaren 2011.

AMD passar även på avslöja planeringen inför 2012 med nästa generations Bulldozer-arkitektur i processorerna Komodo och Trinity. Dessa modeller blir även de första Bulldozer som begåvas med integrerad grafik (DX11). Dessutom talar AMD om Krishna och Wichita, efterträdarna till Ontario och Zacate i 28 nanometer.