Om AMD Fusion

En klar trend bland bärbara datorer och kompakta skrivbordssystem är att den traditionella processorn och grafikdelen kombineras i en enda enhet. Tekniken har varit på tapeten i många år och blev först tillgänglig med Intel Clarkdale/Arrendale som lanserades i början av 2010.

6.jpg

AMD:s svar är konceptet Fusion där en DX11-kompatibel GPU integreras i samma krets som CPU. Målet är att leverera oöverträffad prestanda per watt, dels för rena beräkningsuppgifter men även för grafik och GPGPU-funktioner.

AMD Brazos, Bobcat och Zacate

Som brukligt när en ny arkitektur står för dörren duggar termerna och kodnamnen tätt. AMD:s nya plattform är inget undantag. Namnen att lägga på minnet är Brazos, Bobcat och Zacate.

7.jpg

AMD Bobcat är den nya processorkärnan som utgör själva grunden för konceptet Fusion. Det handlar om en x86-kompatibel beräkningsenhet tillverkad i 40 nanometer med 512 KB L2-cache och stöd för bland annat x86-64 och virtualisering.

8.jpg

Zacate och Ontario är mer eller mindre kompletta processorer där en eller flera Bobcat-kärnor ingår. Här finns också en integrerad grafikkrets med DirectX 11 samt minneskontroller, videoavkodare och PCI Express-kontroller. Tillsammans bildar komponenterna en APU – Accelerated Processing Unit.

APU-modell

Kärnor

Klockfrekv.

GPU

GPU-frekv.

TDP

AMD E-350

2

1,6 GHz

Radeon HD 6310

500 MHz

18W

AMD E-240

1

1,5 GHz

Radeon HD 6310

500 MHz

18W

AMD C-50

2

1,0 GHz

Radeon HD 6250

280 MHz

9W

AMD C-30

1

1,2 GHz

Radeon HD 6250

280 MHz

9W

AMD planerar till en början fyra modeller, två Ontario (C-serien) och två Zacate (E-serien). Gemensamt är bland annat 80 shaderprocessorer samt stöd för anslutning via HDMI, DVI och Displayport.

9.jpg
10.jpg

AMD Brazos är en av flera plattformar där en processor kombineras med tillhörande komponenter. I fallet Brazos handlar det om en Ontario- eller Zacate-processor tillsammans med den nya styrkretsen Hudson. Plattformen har stöd för bland annat SATA 6,0 Gbps och erbjuder funktioner som integrerad IR-mottagare.

11.jpg
12.jpg

Sist men inte minst kommer plattformen Brazos i två versioner riktade mot netbooks respektive traditionella bärbara datorer. Den största skillnaden ligger i att netbook-varianten saknar stöd för diskret grafikkort, något som kan vara av större intresse i mer kraftfulla maskiner.