Det börjar dra ihop sig inför en batalj i prestandaklassen. I december släpper AMD de båda toppmodellerna Radeon HD 6970 och 6950 som följs av Radeon HD 6990 "Antilles" i början av 2011. Det sistnämnda grafikkortet har dubbla grafikprocessorer och väntas bjuda på skyhöga prestandasiffror.

595.jpg

Enligt kinesiska Enet tänker konkurrenten Nvidia inte vara sämre utan planerar att lansera en modell med dubbla GF110, samma grafikprocessor som återfinns i flaggskeppet Geforce GTX 580.

Grafikkortet på bild har mycket riktigt två grafikprocessorer sammankopplade med hjälp av kretsen NF200. Modellen har ledningsbanor för strömförsörjning med dubbla 8-pins PCI Express och kan paras ihop med ett annat grafikkort via SLI. Det finns sex minneskretsar för varje GPU och troligtvis lika många på baksidan av kretskortet, vilket kan betyda totalt 3 072 MB GDDR5-minne och två 384-bitars databussar.

Enligt uppgift till SweClockers har grafikkortet förekommit tidigare, då med GF100-processorer konfigurerade ungefär som dubbla Geforce GTX 465. Det tyder på att Nvidia inte planerar att slå ihop två fullfjädrade GF110 utan använder en nedbantad variant med lägre klockfrekvenser för att hålla strömförbrukningen i schack.

Ett annat intressant rykte är att Nvidia har haft grafikkortet färdigt en längre tid och nu väntar in lanseringen av Radeon HD 6990. Kanske inleds det nya året av en ny omgång i grafikkortskampen redan på CES 2011 i början av januari.

Fotnot: Enet kallar modellen för Geforce GTX 595. SweClockers har dock kommit över information som tyder på grafikkortet döps till Geforce GTX 590.