Halvledarjätten AMD ligger för närvarande i skuggan av konkurrenten Intel när det kommer till processorer i prestandasegmentet. Även om företagets Phenom II-modeller levererar utmärkt prestanda per krona är det Intels Core i7-varianter som plockar hem beräkningskronan.

amd_ingress.jpg

Med kommande arkitekturen Bulldozer vill AMD dock utmana på allvar, och nu har ytterligare uppgifter letat sig ut till informationshungriga entusiaster. Bland annat avslöjas det att AMD förväntar sig klockfrekvenser på över 3,5 GHz, nivån för nuvarande fyrkärniga toppmodellen Phenom II X4 970.

En komplett Bulldozer-modul med två kärnor och delad 2 MB L2-cache består av 213 miljoner transistorer och är tillverkad i 32 nanometer. Modulen ockuperar 30,9 mm2 kretsyta, endast marginellt mer än en ensam Sandy Bridge-kärna från Intel. Sist men inte minst avslöjas att processorn arbetar med spänningar mellan 0,8 och 1,3 volt samt att kretsens L3-cache jobbar med 1,1 volt i hastigheter över 2,4 GHz.

Lanseringen av första Bulldozer-processorn under utvecklingsnamnet Zambezi är planerad till andra kvartalet nästa år. AMD kommer att avslöja ytterligare detaljer om den nya arkitekturen under branschkonferensen ISSCC 2011 i slutet av februari 2011.

Källa: Citavia.blog.de.