Den 6:e januari nästa år lanserar av allt att döma Intel sin nya processorarkitektur Sandy Bridge och redan nu börjar det trilla in moderkort för den nya plattformen. Taiwanesiska tillverkaren Asus kommer i känd stil att ha en hel uppsjö med modeller färdiga vid lanseringen och i det absoluta toppskiktet finner vi värstingmodellen Maximus IV Extreme.

Egenskap

Värde

Modell

Maximus IV Extreme

Sockel

LGA 1155 (Sandy Bridge)

Styrkrets

Intel P67

Minne

4x DDR3, upp till 32 GB (2 400 MHz OC)

PCI-E 2.0 x16

4 st. (x16 , x8/x8, x8/x16/x16)

PCI-E x4

1 st.

PCI-E x1

1 st.

Multi-GPU

Nvidia 3-vägs SLI, AMD CrossfireX

SATA

4 st. SATA 6,0 Gbps, 4 st. SATA 3,0 Gbps, 2 st. eSATA

LAN

2x Intel Gigabit Ethernet

USB

8 st. USB 3.0, 1 st. USB 2.0

Fläktanslutningar

8 st.

Ljud

Realtek ALC889 8-kanaler, Optisk S/PDIF

Formfaktor

E-ATX (30,5 x 26,9 cm)

Maximus IV Extreme är en del av Asus "Republic of Gamers"-familj och riktar sig starkt mot entusiaster och överklockare. Detta innebär en specialbyggd strömförsörjning samt funktioner som underlättar för den som använder exempelvis flytande kväve. Kortet har dessutom en hel myriad av finesser och anslutningar vilket vi känner igen från företagets tidigare skapelser i sin Extreme-serie.

Modellen är byggd kring Intels kommande styrkrets P67 vilket innebär att det är sockel LGA 1155 som står på menyn. Precis som föregående generation är det DDR3-minnen som används, där upp till 32 GB kan installeras i de fyra platserna som finns tillgängliga. Vidare är kortet bestyckat med 8 st. SATA-portar varav fyra av dessa är klara för SATA 6.0 Gbps.

När det kommer till grafikkort kan upp till tre kort anslutas i antingen en SLI eller Crossfire-konfiguration genom någon av de fyra tillgängliga PCI Express-portarna. För att klara av det ökade behovet av bandbredd på PCI Express-bussen har Asus även bestyckat kortet med styrkretsen NF 200 från Nvidia vilket utökar antalet banor som finns tillgängliga.

Företaget har slagit på stora trumman när det kommer till den nya USB 3.0-standarden där hela åtta stycken portar finns tillgängliga i bakkant. Vidare finns det även en header på själva kortet för anslutning till ytterligare två portar i exempelvis chassits frontpanel.

Något som gör en repris från tidigare modeller är Asus ROG-Connect vilket innebär att man kan ändra klockfrekvenser och spänningar via en USB-ansluten laptop. Det går även att via en smartphone ansluta sig via Bluetooth för att göra liknande ändringar.