Precis som utlovat släpper Futuremark en ny version av det välanvända testprogrammet 3DMark. Likt föregångarna fokuserar mjukvaran på grafik och prestanda i spel, med den viktiga nyheten att deltesterna är anpassade för moderna grafikkort inklusive funktioner som DirectX 11, DirectCompute och tesselering.

Testsvit

Titel

Område

Graphics Test 1

Deep Sea, ingen tesselering, tunga ljuseffekter och många skuggor

Graphics Test 2

Deep Sea, medium tesselering, medium ljuseffekter och få skuggor

Graphics Test 3

High Temple, medium tesselering, en ljuskälla med skuggor

Graphics Test 4

High Temple, tung tesselering och många skuggor

Physics Test

Fysik på CPU, fast upplösning oavsett konfiguration

Combined Test

Fysiktest med stela kroppar på CPU, mjuka kroppar och grafik på GPU. Använder DirectCompute och Bullet Physics.

Testerna utspelas i två distinkta miljöer: "Deep Sea" med ubåtar under vatten och en sydamerikansk djungel i "High Temple". Totalt sex deltester varav fyra rent grafiska pressar komponenterna till det yttersta med allt ifrån tesselering till volymmetrisk ljussättning och fysik via gränssnittet DirectCompute med den öppna fysikmotorn Bullet Physics.

Resultaten vägs samman till poäng i klasserna Entry, Performance och Extreme där den sistnämnda är den mest krävande omgången. Värt att notera är att Futuremark numera använder upplösningarna 720p och 1080p.

Systemkrav

Egenskap

Värde

Operativsystem

Windows Vista eller Windows 7

Processor

1,8 GHz dual-core (AMD eller Intel)

RAM-minne

1 GB

Grafikkort

DirectX 11-kompatibelt grafikkort

Optimalt grafikkort

Geforce 400, Radeon HD 5000 eller senare

Ledigt utrymme

1,5 GB

Ljud

Vista/Windows 7-kompatibelt ljudkort

Futuremarks senaste testprogram fungerar med Windows 7 och Vista. För att kunna köra samtliga deltester krävs ett grafikkort ur Geforce 400/500- eller Radeon HD 5000/6000-serierna.

Versioner

3DMark 11 släpps i tre olika utgåvor. Basic Edition är reklamfinansierad/gratis och innehåller alla deltest som krävs för att ladda upp resultat till onlinetjänsten ORB. Advanced Edition kostar 19,95 USD och har fler inställningsmöjligheter och full tillgång till resultatdatabasen. För kommersiella användare finns Professional Edition som dessutom innehåller ett bildkvalitetstest. Priset är 995 USD.

Nedladdningslänkar finns på 3DMark.com.