Datortillverkaren Inventec levererar hela 60 000 notebooks till Google, som planerar att använda datorerna till ett pilotprogram för utvecklingen av operativsystemet Chrome OS.

g3.jpg
g2.jpg
g1.jpg

Modellen kallas för CR-48 och de exakta specifikationerna är än så länge okända. Vad som däremot framgår av Googles presentation är att datorn har skärm i storleken 12 tum, tangentbord i full storlek samt en generös pekplatta. Det finns även webbkamera, minneskortläsare, USB-port samt VGA-utgång. Vikten är 1,7 kg.

Google anger en batteritid på upp till 8 timmar och hela en vecka i standby. Tack vare flashbaserad lagring kan operativsystemet starta på endast 10 sekunder och återgå från viloläge på nolltid.

Operativsystemet är givetvis Chrome OS, som till utseendet är mycket likt webbläsaren med samma namn (Chrome). Istället för att spara program lokalt på hårddisken körs applikationer från internet via molntjänster som Google Docs, Gmail och Youtube.

Datorer med Chrome OS väntas dyka upp någon gång i det första halvåret 2011, då även från tillverkare som Acer, HP, Toshiba och Samsung.