När surfplattor likt Ipad spås en lysande framtid vill Microsoft inte hamna på efterkälken. Flera nättidningar, bland annat Wall Street Journal, citerar källor nära företaget och uppger att Windows dyker upp till ARM om cirka två år.

tgb.png

ARM-baserade processorer förekommer i över 90 procent av alla mobiltelefoner och surfplattor som sålts de senaste åren, vilket inte minst förklaras av att arkitekturen är anpassad för låg strömförbrukning. Till skillnad från konkurrenten Intel (x86) säljer rättighetsinnehavaren ARM Holdings hela kretsdesigner till företag som Samsung, Nvidia, Qualcomm och Apple.

En del av Microsofts satsning på ARM sägs bestå i att göra operativsystemet Windows modulärt, inte helt olikt Apples filosofi med Mac OSX och Ios. Ett modulärt operativsystem kan enklare anpassas för olika typer av plattformar och är mer flexibelt när det kommer till systemkrav.

Microsofts vd Steve Ballmer inledningstalar på mässan Consumer Electronics Show i Las Vegas den 6 januari och väntas bland annat ta upp framtiden för Windows. Möjligtvis avslöjas mjukvarujättens planer redan om ett par veckor.