Att SSD-lagring blir allt populärare är knappast någon nyhet, och med stadigt sjunkande priser letar sig tekniken in i allt fler datorer. Jämfört med traditionell lagring är dock priset per gigabyte för SSD-enheterna fortfarande 20-30 gånger högre, vilket effektivt sätter stopp för mer rymliga lagringslösningar.

En väg för att komma runt problemet är olika typer av hybridlösningar, något som bland annat Seagate provat på med hårddiskserien Momentus XT. Tanken är att filer som används flitigt ska lagras på flashminnen samtidigt som mer permanent lagring sker på magnetiska skivor, helt utan användarens inblandning.

marvell88se913001.jpg

Nu lanserar kretsjätten Marvell ytterligare en variant, den här gången mer anpassad för entusiaster och stationära datorer. Företagets nya kontrollerkrets 88SE9130 är utrustad med tekniken Hyperduo vilken automatiskt sammankopplar en SSD-enhet med en hårddisk för att optimera prestandan.

Olika algoritmer håller koll på vilka filer som används mest, och dessa flyttas automatiskt över till SSD-enheten. Resultatet är enligt Marvell upp till 80 procent av prestandan hos en ren SSD-lösning samtidigt som hela lagringsutrymmet hos den mekaniska hårddisken kan utnyttjas. För operativsystemet är lösningen helt transparent och uppfattas som en enda enhet.

Marvells kontrollerkretsar återfinns idag hos flera tillverkare vilka samtliga visat sitt stöd för den nya tekniken, bland annat Gigabyte, Asus, Asrock och MSI. Förhoppningsvis innebär det att den färska kretsen dyker upp på moderkort inom en inte allt för avlägsen framtid.