Halvledarjätten Intels vd Paul Otellini kunde med stort självförtroende äntra scenen på företagets presskonferens inför CES 2011. Två dagar efter den lyckade Sandy Bridge-lanseringen skulle det hållas hov om den nya plattformen och vad den innebär för både den stationära och mobila marknaden.

Företaget lade mycket vikt vid hur behovet av processorkraft ökar lavinartat när folk går ifrån att bara uttrycka sig i text och istället börjar ladda upp mängder med bilder och videoklipp på webbplatser som Facebook och Youtube. Innan detta sker krävs det ofta någon form av redigering och med dagens högupplösta bilder och filmer blir det ett irritationsmoment om systemet inte orkar med.

IMG_5999.jpg

Det bjöds på ett antal demonstrationer i realtid där de nya Core-processorerna ställdes mot föregående års modeller och inte helt oväntat uppvisades rejäla prestandafördelar till fördel för Sandy Bridge. Även den nya videofunktionen Quick Sync lyftes fram i demonstrationen när en bärbar Sandy Bridge-baserad dator utklassade ett stationärt system bestyckat med ett Geforce GTX 480 då det kom till videokodning för exempelvis mobiltelefoner.

Intel ville även lyfta fram att de kraftigt förbättrat grafikdelen i den senaste generationens Core-processorer. Spel som är av en lite lättare karaktär, exempelvis World of Warcraft, kan enligt företaget nu utan problem vara spelbart direkt på den integrerade kretsen utan behovet att köpa ett separat grafikkort.

IMG_9189.jpg

Sist men inte minst dök Gabe Newell från spelutvecklaren Valve upp på scen och berättade om sitt samarbete med Intel samt att den efterlängtade uppföljaren Portal 2 nu hade fått ett spikat lanseringsdatum i april.

SweClockers gav Intel Sandy Bridge en rejäl omgång i testlabbet under början av veckan, och resultatet imponerade stort på både redaktion och läsare. De nya processorerna når förhoppningsvis butiker tidigt under nästa vecka.