Branschmässan CES 2011 pågår för fullt, och utställarna tävlar alla om att väcka besökarnas intresse. Nvidias partnertillverkare EVGA lyckas väl genom att visa upp ett massivt grafikkort som enligt företaget innehåller inte bara en utan två grafikprocessorer.

1600-feat.jpg

Modeller med dubbla grafikprocessorer är egentligen inget nytt utan har varit en återkommande företeelse i både Nvidias och AMD:s sortiment. Nvidias senaste variant är dock snabbt åldrande Geforce GTX 295, prestandamässigt en bra bit bakom AMD:s alternativ Radeon HD 5970.

Exakt vilka specifikationer det nya kortet har är EVGA mycket förtegna om. En rimlig gissning med avseende på kortets massiva kylning och strömförsörjning är dock att det handlar om dubbla GF110, samma krets som återfinns i Geforce GTX 570 samt GTX 580.

1600-back.jpg

Bilderna avslöjar även åtta minnesmoduler på kortets baksida, fyra per grafikprocessor. Det innebär minst 1 GB total minnesmängd, troligt är dock att minst åtta motsvarande moduler finns på kortets ovansida vilket i så fall innebär 1 GB grafikminne per GPU.

Om superkortet är en egen design av EVGA eller om det handlar om en generell Nvidia-satsning är ännu okänt. Förhoppningsvis dyker mer information och detaljerade specifikationer upp närmare vårkanten.

Källa: Techreport.