Kretsjätten Intel jobbar som bekant med gränssnittet Light Peak, en gemensam utmanare till bland annat USB 3.0, Firewire och eSATA. Tanken är att flera olika överföringstyper ska kunna hanteras av samma kabel- och anslutningstyp, till exempel data, ljud och bild.

Light Peak är från början designat för att fungera över optisk kabel, något som nu skjuts på framtiden. Intel anser helt enkelt att optisk teknik fortfarande är för dyrt, och företaget väljer istället att använda traditionella kopparledningar för första generationen av gränssnittet.

Den billigare metoden kommer dock med en prestandamässig nackdel. Intels ursprungliga lösning klarade av överföringshastigheter på upp till 10 gigabit per sekund samt avstånd på upp till 100 meter med framtida planer på upp till 100 gigabit per sekund. Med kopparledningar räknar företaget med att prestandan hamnar lägre, även om 10 gigabit per sekund fortfarande kan vara inom räckhåll.

När enheter med stöd för Intel Light Peak når marknaden är ännu oklart, och enligt företaget själva beror det helt på marknadsläget. Tidigare uppgifter pekar dock på en lansering någon gång under 2011.

Källa: Computerworld.