Asus är inte främmande för att ta fram egna specialdesignade grafikkort med extra finesser och kommande Geforce GTX 580 DirectCu II är inget undantag. Den nya modellen baseras på Nvidias grafikkrets GF110 med 512 CUDA-kärnor, 384-bitars minnesbuss och 1 536 MB GDDR5-minne, men ungefär där slutar likheterna med referensdesignen.

Istället väljer Asus att designa grafikkortet själva, först och främst en smått överviktig kylare med 2 st. 100x20 mm-fläktar och 5 st. värmeledningsrör på 6 mm. Konstruktionen är högre än normalt och blockerar inte bara en utan två extra kortplatser. I gengäld lovar Asus både tystare gång och lägre temperaturer.

3.jpg
2.jpg
1.jpg

Även kretskortet har fått sig en omgång av ingenjörerna och innehåller nu åtta faser till GPU och två till minnet, varav en matas från 8-pins PCI Express. Det ska göra det möjligt att leverera betydligt mer effekt till komponenterna och höja klockfrekvenserna till nya nivåer.

Från fabrik är Asus Geforce GTX 580 DirectCU inte särskilt högt klockat. Grafikprocessorn stannar på 782 MHz, endast 10 MHz mer än referensdesignen. Övriga värden som 4 008 MHz GDDR5 är även det en högst vardaglig siffra. Asus lämnar helt enkelt överklockandet till användaren.

Asus Geforce GTX 580 DirectCU II lanseras den 25 januari. Några prisuppgifter är ännu inte kända.