Enligt den ursprungliga planeringen skulle den skarpa versionen av Firefox 4 se dagens ljus i slutet av 2010. En stor mängd allvarliga buggar har dock satt käppar i maskineriet, vilket givit upphov till ett långdraget betaprogram.

Nu släpps Firefox 4 Beta 11 som utöver en mängd buggfixar även introducerar funktionen Do Not Track. I korthet går finessen ut på att låta användaren välja om webbplatser ska få tillåtelse att logga och analysera surfbeteende, något som bland annat används för riktad reklam.

Redan nästa vecka är dags för ytterligare en betaversion, den tolfte i ordningen. Därefter hoppas utvecklarna kunna publicera de första lanseringskandidaterna (RC) som ska leda fram till den skarpa versionen.

Mozilla publicerar även planeringen inför nästkommande versioner av Firefox, med målet att återta förlorade marknadsandelar. Organisationen bakom webbläsaren siktar på att öka utvecklingstakten och även lansera Firefox 5, 6 och 7 under 2011. Bland annat utlovas officiella 64-bitarsversioner, optimerad cachehantering, integration med sociala medier och förbättrad hantering av krascher.