Produktchefen Michael Kleef på Microsoft avslöjar att uppdateringspaketen Windows 7 SP1 och Windows Server 2008 R2 SP1 officiellt är färdigställda (Release to Manufacturing, RTM).

Den 16 februari kan alla kunder med volymlicens, MSDN eller Technet ladda ned servicepaketen, men det dröjer till den 22 februari innan SP1 dyker upp på mer allmänna Windows Update.

Windows 7 Service Pack 1 samlar främst ihop alla tidigare ändringar och buggfixar i en enda stor uppdatering, vilket inte minst snabbar upp installationen av ett nytt operativsystem. Några större nyheter syns inte i ändringslistan.

För användare med Windows Server 2008 R2 finns dock en del nyheter under skalet, de flesta relaterade till nätverkslösningar som DirectAccess, Managed Service Accounts och Failover Cluster Manager. Dessutom tillkommer RemoteFX, Microsofts egenutvecklade virtualiseringsmjukvara som klarar av grafikintensiva applikationer.

Microsoft lägger även till stöd för Advanced Vector Extensions (AVX) som återfinns i Intels processorfamilj Sandy Bridge. Detta är en utbyggd version av SSE för flyttalsintensiva applikationer, exempelvis bild- och videoredigering, rendering samt videokodning. Program måste dock uppdateras för att kunna dra nytta av funktionen.

Servicepaketet har versionsnummer 6.1.7601.17514.101119-1850 och är av allt att döma identisk med den version som läckte ut på nätet tidigare i januari.