Som ett led i AMD:s satsning på det bredare varumärket Vision kan processortillverkaren upphöra med traditionen att döpa modeller med egennamn. Enligt ett dokument som Xbit Labs tagit del av förpassas klassiska Phenom, Athlon och Sempron till historien.

amd_vision.jpg

Den nya beteckningarna består istället av ett antal bokstäver följt av en sifferkombination enligt ungefär samma logik som biltillverkare ofta använder, exempelvis Mercedes. Fusion-processorn Zacate och kommande lättviktare med en eller två kärnor är redan E-serien och fler processorfamiljer följer i samma spår.

  • E-serien: Zacate (budget)

  • A-serien: Llano (mellanklass)

  • FX-serien: Zambezi/Bulldozer (prestandaklass)

Närmast i tiden ligger mellanklassaren Llano med två eller fyra kärnor samt CPU och GPU på samma krets. Dessa processorer förvandlas till A-serien och kommer att ingå i prestandaklasserna Vision Premium och Vision Ultimate.

Processorer med arkitekturen Bulldozer och kodnamnet Zambezi med fyra, sex eller åtta kärnor blir den nya FX-serien. Även dessa kommer att ingå i Vision Premium och Vision Ultimate, vilka anger om det finns tillräckligt med prestanda för exempelvis Blu-ray eller videoredigering.

AMD kan dock att stöta på en del problem om planerna sätts i verket. Det blir svårt att förklara för oinsatta användare vad som exempelvis skiljer A-baserade Vision Ultimate från samma hastighetsklass med FX-processor. Samtidigt kommer hårdvaruvärlden troligtvis använda kodnamn som Llano, Zambezi och Zacate istället, vilket kanske inte är vad AMD tänkt sig.