I början av januari avgick AMD:s vd Dirk Meyer efter konflikter med bolagets styrelse. Enligt det lilla som läckt ut handlade bråket om katastrofsiffror på servermarknaden och att processortillverkaren fortfarande saknar slagkraftiga produkter för mobila enheter. En månad senare lämnade ytterligare två toppchefer bolaget.

dirk_meyerb.jpg

AMD:s före detta vd Dirk Meyer.

Turbulensen tänder gnistan till nya rykten om att AMD är till salu. Enligt analytikern Patrick Wang på Wedbush Securities saknas nu stora delar av ledningen vilket ger en "långsökt möjlighet" till att processortillverkaren kan leta efter nya ägare.

Än så länge talas det dock inte högt om möjliga spekulanter. I tidigare krislägen har amerikanska jättar som IBM, Hewlett-Packard och Texas Instruments varit givna kandidater, men efter att AMD knoppat av fabrikerna till Globalfoundries öppnar sig nya möjligheter för andra bolag utan erfarenhet från halvledartillverkning att ta över rodret.

Sedan ägarspekulationerna tog fart har AMD gått upp med drygt 4 procent på New York-börsen, plus 5,5 procent sedan årsskiftet.