Utvecklingen av skärmpaneler drivs numera fram av portabla enheter. Mobiltelefoner och surfplattor kräver bra betraktningsvinklar, hög ljusstyrka och goda bildegenskaper på ett annat sätt än datorskärmar, som ofta används i snällare miljöer.

1.jpg

Nu avslöjas det att Samsung kommer att använda tekniken Super PLS (Plane to Line Switching) i kommande datorskärmar. Tyska Computerbase rapporterar paneltypen dyker upp i modellen SA850 som riktas till fotografer och andra professionella användare.

Super PLS är en variant av äldre IPS (In-Plane Switching) med många förbättrade egenskaper. Bland annat utlovas hela 178 graders betraktningsvinklar i både horisontellt och vertikalt läge, 10 bitars färgdjup (100 % av sRGB) och 10 procent högre ljusgenomsläpp. Dessutom sägs Super PLS vara billigare att tillverka än IPS.

Pionjären Samsung SA850 är en 27-tummare med upplösningen 2560 x 1440 pixlar, 5 ms responstid (grått till grått) och LED-belysning. Modellen kryddas med fullt justerbar skärmfot, pivotfunktion, USB 3.0-portar och ljussensor som kan känna av rummets belysning. Pris och säljstart är ännu inte känt.

Samtidigt viskas det om att Apple kan vara intresserade av att använda Super PLS i kommande versioner av Iphone och Ipad. I dagsläget använder Apple IPS-paneler från LG Display, inklusive den omhuldade Retina Display.