Ända sedan den bärbara datorns födelse har branschkännare tävlat om att ge dystra prognoser för stationära datorer. De kantiga burkarna är dock svåra att ta kål på, trots att marknaden översvämmas av billiga bärbara i alla klasser.

level10.jpg

Digitimes rapporterar att försäljningen av stationära datorer ökade på årsbasis med 16 procent under 2010 till 148 miljoner enheter. Det är dock inte konsumentmarknaden som står för den största andelen utan företagen, vars inköp uppgår till 65 procent av datorerna.

Under 2011 förutspås en mer blygsam försäljningsökning på 3 procent samtidigt som allt-i-ett-datorer väntas ta cirka 20 procent av den stationära marknaden. I denna kategori ingår modeller som Apple Imac och MSI All-in-one.

Enligt samma rapport väljer allt färre konsumenter att bygga datorer själva, vilket sägs vara den största orsaken till fallande försäljning för de taiwanesiska moderkortsjättarna Gigabyte, MSI, ECS och Pegatron. Sammanlagt minskade volymerna med 9,9 procent under 2010, till förmån för kompletta system och kinesiska uppstickare.