Det genomsnittliga antalet skadliga program som upptäcktes varje månad höll sig på ungefär samma nivå som under 2009. Att tillväxten av skadliga aktiviteter har stannat av är något Kaspersky Lab noterade redan i förra årets rapport.

Anledningen till detta är lägre aktivitet hos ett flertal trojaner, särskilt de som riktas mot onlinespel. En annan orsak är omfattande insatser från myndigheter, antivirusföretag och telekomföretag.

Samtidigt har antalet nätattacker skjutit i höjden under 2010. Kaspersky Lab registrerade fler än 580 miljoner webbaserade attacker mot användares datorer. Det är nästan åtta gånger mer än föregående år.

Den uppseendeväckande ökningen har att göra med sårbarheter i vanliga program. Sårbarheterna gör det möjligt för hackare att infektera användares datorer när de besöker en webbsida utan att de märker det. Företeelsen kallas ”drive-by downloads.” Ett enda skadligt program kan ta sig in i en dator genom dussintals sårbarheter som finns i datorns webbläsare och i andra applikationer.

Under 2010 registrerade Kaspersky Labs produkter fler än 1,9 miljarder nätattacker och lokala virus på datorer. 30 procent, över 500 miljoner av attackerna skedde genom webbläsare. Det är en trend som sannolikt fortsätter. Andra vanliga kanaler för att sprida virus är fildelningsnätverk och sociala nätverk som Facebook och Twitter.

Även om nivån av nya skadliga program under 2010 var densamma som föregående år var programmen desto mer komplexa. En del av dem använde ny teknik för att ta sig in 64-bitars operativsystem medan andra använde sårbarheter av typen ”zero-day” (dvs. nya eller okända sårbarheter i populära program för vilka det ännu inte finns några uppdateringar).

Några exempel på sofistikerade hot under 2010 är Mariposa, ZeuS, Bredolab, TDSS, Koobface, Sinowal och Black Energy 2.0. Den beryktade Stuxnet-masken, som användes för att angripa kärnkraftsanläggningar i Iran, var en teknologisk höjdpunkt när det gäller virusskrivandet.

Statistiskt sett störst risk att drabbas av ett skadligt program har användare i Irak, Oman, Ryssland, Vitryssland och USA. I dessa länder upptäckte Kaspersky Labs program störst antal virus. De säkraste länderna är Tyskland, Japan, Luxemburg, Österrike och Norge.

Hela rapporten finns att läsa hos Securelist.