Blixtsnabba SSD-enheter hittar in i allt fler datorsystem, inte minst tack vare stadigt fallande priser och en strid ström nya modeller på marknaden. Till de mest inflytelserika hör den lilla kretsdesignern Sandforce som nu släpper två nya kontrollerkretsar i 2000-serien.

sandforce_2.jpg

Sandforce SD-2100 och SF-2200 lovar först och främst god prestanda. Den förstnämnda ansluts till SATA 3,0 Gbps och når taket på cirka 250 MB/s. Mer påkostade SF-2200 kopplas till SATA 6,0 Gbps och klarar av att skyffla data i över 500 MB/s – både vid läsning och skrivning.

De nya kretsarna kan hantera MLC- och SLC-minnen i konfigurationer upp till 512 GB, klarar 55-bitars felkorrigering och kryptering med AES-256. Samtidigt tillkommer stöd för minneskretsar i 20 nanometersklassen vilka väntas slå igenom på bred front under 2011.

Bland tillverkarna som redan lanserat eller är på väg att introducera nya SSD-enheter med de senaste kretsarna från Sandforce märks jättar som OCZ, Corsair och Kingston. Välkända Vertex 3 och Vertex 3 Pro har redan uppvisat imponerande resultat i tidiga tester.