AMD och Nvidia förbereder som bäst inför lanseringarna av två grafikkort som knappast är till för de breda massorna. Denna gång är det extrema entusiaster och överklockare som ska få en åktur som heter duga.

dragon_age.jpg

Dragon Age 2 Demo i obscena 5400 x 1920 pixlar (varning för stor bild)

I den röda ringhörnan står Radeon HD 6990, även känd som Antilles. Modellen bygger på dubbla Cayman-processorer med totalt 3 072 streamprocessorer, 2x 256-bitars minnesbussar och 4 GB GDDR5-minne. Utöver extrema prestandasiffror lovar AMD dessutom Eyefinity med upp till fem skärmar samtidigt.

Nvidia kontrar med Geforce GTX 590 som innehåller två exemplar av den massiva kretsen GF110, samma GPU som i prestandakungen GTX 580. Även här blir det dubbelt upp av det mesta, inklusive 2x 384-bitars minnesbussar och 3 GB GDDR5-minne. Som grädde på moset klarar ett enda Geforce GTX 590 stereoskopisk 3D i upp till 5760 x 1080 pixlar (3D Vision Surround).

AMD och Nvidia befinner sig nu i ett mindre ställningskrig om TDP-värdena. Både Radeon HD 6990 och Geforce GTX 590 har potential att spränga alla gränser när det gäller prestanda, men strömförbrukningen sätter käppar i hjulen.

1003.jpg

Asus Ares med dubbla Radeon HD 5870

Det talas ofta om att specifikationen för PCI Express anger att ett grafikkort får dra 300 W som mest, men detta är ett högst teoretisk gränsvärde. En del grafikkort är betydligt törstigare än så, exempelvis specialare som Asus Ares och Asus Mars. En modell med extern strömförsörjning via två 8-pins kontakter likt Radeon HD 6990 har möjlighet att suga i sig hela 375 W.

Tumma på gränsvärden är just vad som nu pågår. Båda grafikkortstillverkarna är måna om att knipa prestandakronan och den stora jokern i leken är klockfrekvenserna. Högre frekvenser resulterar i bättre prestanda men även ökad värmeutveckling och större krav på kylning.

I Geforce GTX 580 löstes problemet genom att införa en enkel effektmätare – för hög strömförbrukning och mjukvaran griper in och sänker klockfrekvenserna. Överklockare har alltid möjlighet att lyfta på spärren för att nå nya höjder.

15.jpg

AMD har en liknande funktion i Radeon HD 6950 och 6970 "Cayman" som kallas för Powertune. Även här handlar det om att begränsa TDP genom att låta mjukvaran kontrollera grafikkortets strömförbrukning.

För att ge överklockare mer spelrum har grafikkorten i Radeon HD 6900-serien även dubbla firmware-kretsar varav en är skrivskyddad. Det ger möjlighet att experimentera med alternativ mjukvara utan att riskera att grafikkortet stryker med på kuppen. Funktionen används visserligen mest till att låsa upp Radeon HD 6950 till fulla 1 536 streamprocessorer, men överklockare uppskattar möjligheterna.

1.jpg

AMD och Nvidias nya värstingkort kommer att utnyttja en uppsjö tekniker för att klämma fram mesta möjliga prestanda utan att gå på allt för många minor, inklusive firmware-switchar och halvöppna spärrar.

Det återstår nu ett antal veckor innan Radeon HD 6990 och Geforce GTX 590 gör entré på allvar och fram tills dess är spelplanen öppen. Oavsett vilket modell som går vinnande ur striden kan vi se fram emot ett nytt kapitel i den aldrig avstannande kampen om världens snabbaste grafikkort.