Inför Cebit 2011 passar AMD på att presentera Radeon HD 6990, ett nytt grafikkort med dubbla processorer. Det handlar om en extremt påkostad modell vars enda egentliga syfte är att knipa prestandakronan och vinna entusiasternas hjärtan.

Nykomlingen är utrustad med en massiv kylfläns som kapslar in det 305 mm långa kretskortet. Den centrerade fläkten ska se till att luftflödet är tillräckligt, men det finns även en extra värmespridare av aluminium på baksidan av grafikkortet. AMD har även placerat gummikuddar på strategiska ställen för att se till att det finns tillräckligt med utrymme runt grafikkortet så att luftflödet inte blockeras.

I grafikkortets framkant finns anslutningar för hela fyra Mini Displayport och en ensam DVI för påkostade Eyefinity-konfigurationer med upp till fem skärmar samtidigt. I samma område syns även ett ventilationsgaller som gör det möjligt för varmluften att hitta ut från datorlådan. Grafikkortet blockerar två hela kortplatser.

På ovansidan syns desto mer intressanta detaljer. Radeon HD 6990 strömförsörjs via två 8-pins PCI Express-kontakter vilket totalt ger tillgång till 375 W (150 W per kontakt, 75 W från moderkortet). Lite längre upp huserar kontaktytor för CrossfireX samt en liten brytare som känns igen från Radeon HD 6950/6970.

Alla hemligheter i Radeon HD 6990 avslöjas på den officiella lanseringen en bit in i mars månad. SweClockers är givetvis med på noterna och laddar testbänken inför en ny omgång i den yttersta prestandaklassen.