Medan Apple har över 90 procent av marknaden för surfplattor kan Microsoft säga detsamma när det gäller persondatorer. Microsoft har dock hittills inte lyckats nå några större framgångar med operativsystem på andra plattformar, och det är där Windows 8 kommer in i bilden.

tgb.png

Windows 7 på surfplattan Paddy-T

Nu rapporterar Businessweek att det dröjer mer än ett år innan Windows 8 ser dagens ljus. Först till hösten 2012 kan Microsoft ta upp kampen mot Apple och Google på nytt, vilket innebär att det nya operativsystemet troligtvis får tävla mot den tredje generationens Ipad och Android 3.

Enligt Michael Gartenberg på analysföretaget Gartner kan dock Microsoft vara för sent ute. Under 2011 väntas ett hundratal nya surfplattor hitta ut på marknaden samtidigt som Android 3.0 "Honeycomb" intar positionen som den starkaste utmanaren till Apple – branschen delas upp och konsumenter väljer sida, vilket gör det svårt för Microsoft att hitta en öppning.

Windows 8 presenterades på CES 2011 och väntas även vara en av höjdpunkterna på nästa års upplaga av den stora IT-mässan i Las Vegas. Operativsystemet anpassas för portabla enheter med ett skräddarsytt gränssnitt för pekskärmar och stöd för ARM-processorer.