Processorerna i serien Phenom II sjunger på sista versen och är mer eller mindre uträknade i de högre prestandaklasserna, men till sommaren bjuder AMD upp till dans på nytt. I veckan som börjar den 20 juni släpps processorer baserade på prestandaarkitekturen Bulldozer och cirka två veckor senare, runt den 4 juli, är det dags för mellanklassaren Llano.

amd2.jpg

Denna gång väljer AMD att sluta använda namn som Phenom, Athlon och Sempron till förmån för siffror- och bokstavskombinationer. Påkostade Bulldozer/Zambezi förvandlas till FX-serien medan Fusion-processorn Llano blir den nya A-serien.

Enligt Xbitlabs planerar AMD att lansera totalt åtta FX-processorer: fyra åttakärniga (FX8000), två sexkärniga (FX6000) och lika många fyrkärniga (FX4000) modeller. Därefter släpps hela elva processorer i A-serien med två och fyra kärnor.

Bulldozer är AMD:s första arkitektur i 32 nanometer och används till processorerna i familjen Zambezi. Nykomlingarna paras ihop med kommande sockel AM3+ och plattformen Scorpius.