Analysföretaget Isuppli räknar på konsekvenserna av jordbävningen i Japan och kommer fram till att det finns stora risker för störningar i elektronikbranschen. Japanska företag står för 16,5 procent av de globala intäkterna när det gäller produktion av hemelektronik och 20,8 procent av halvledarindustrin, men alla produktionsanläggningar är inte belägna i hemlandet.

Enligt Isuppli bör de flesta halvledarfabriker klarat sig undan skador. De följande två veckorna kan dock störningar i produktionskedjan inträffa till följd av brist på råmaterial och transportsvårigheter. Japan står bland annat för 10 procent av tillverkningen av DRAM-kretsar men enligt de preliminära uppgifterna har jättarna Micron och Elpida klarat sig undan naturkatastrofen.

Betydligt större konsekvenser kan jordbävningen orsaka produktionen av LCD-baserade skärmar. Japanska företag står för "en väldigt hög andel" av nödvändiga komponenter som glas, färgfilter, CCFL- och LED-belysning. En fabrik som tillverkar hela LCD-paneler rapporteras dessutom ha skadats.

Isuppli nämner dock inte hur det står till med batteritillverkningen. Japan är ledande inom området och företag som Maxell, Panasonic, Sony och Sanyo hör till huvudproducenterna av batterier till bärbara datorer, mobiltelefoner och andra portabla enheter.