Verkningarna av naturkatastrofen i Japan sträcker sig långt utanför landets gränser. Med haltande elförsörjning, brist på råmaterial och störningar i infrastrukturen tvingas högteknologiska fabriker att stoppa verksamheten vilket påverkar hela den globala datorindustrin.

Allt från LCD-skärmar till flashminnen, batterier, kameror, tv-apparater och skrivare påverkas direkt, men konsekvenserna är även på väg att hitta längre ned i produktionskedjan. Japanska Nikon har fem fabriker avstängda varav tre tillverkar linser för optisk litografi som används i halvledarindustrin.

En av Nikons kunder är processortillverkaren Intel som använder företagets linser i samtliga fabriker som tillverkar kretsar i 32 nanometer. Intel planerar även att åtminstone delvis använda Nikons litografiutrustning vid den kommande övergången till 22 nanometer – processorerna med arkitekturen Ivy Bridge.

I ett uttalande till Ars Technica uppger en talesman för Intel att företaget är "försiktigt positivt" och "bevakar situationen" men "inte diskuterar enskilda underleverantörer". Intel är redan på god väg att gå över till 22 nanometer och planerar att starta produktionen i årets andra hälft.

Ivy Bridge är en krympning av dagens Sandy Bridge som tillverkas i 32 nanometer. På menyn står högre prestanda, lägre energiförbrukning och integrerad grafikprocessor i DX11-klassen.