Intel Atom lanserades under 2008 och blev en omedelbar succé i otaliga netbook-modeller. Sedan dess har processorfamiljen utvecklats med nya modeller som bland annat erbjuder förbättrad prestanda och lägre energiförbrukning.

För 2011 satsar Intel på nästa generations Atom med utvecklingsnamnet Oak Trail. I mångt och mycket handlar det om samma teknik som innan, men inte utan en del nyheter. Mest omtalat förmågan att hantera högupplöst video – upp till 720p för inspelning samt 1080p för uppspelning.

Den första Oak Trail på Intels prislista är en integrerad plattform med processorn Atom Z670. Klockfrekvensen anges till 1,5 GHz och modellen har en ensam kärna med stöd för Hyperthreading. Integrerad grafik finns i form av Intel GMA 600 med klockfrekvensen 400 MHz och en 32-bitars LPDDR1/DDR2 minneskontroller.

Intel Atom Z670 kostar 75 dollar i kvantiteter om 1 000 enheter. Det kan kan jämföras med 20 dollar för motsvarande Nvidia Tegra 2. Flera tillverkare, bland annat Samsung och Fujitsu, planerar att lansera datorer med den nya plattformen inom kort.