Valet av webbläsare är aldrig lätt, och i dagsläget krigar flera stora aktörer om surfarnas gunst. Bland dessa finns Mozilla som med färska Firefox 4 kammat hem övervägande positiv kritik från användare och press.

ff5_schedule.png

Lanseringsplanen för Mozilla Firefox 5.

Trots framgångarna slår dock Mozilla inte av på takten. I linje med planerna för organisationens snabbare utvecklingstakt står Firefox 5 på tur, och de första betaversionerna (mozilla-aurora) kan leta sig ut redan om någon vecka. Efter det vill Mozilla följa upp med flera testversioner för en skarp lansering runt den 21 juni.

Utvecklingen stannar dock inte där. Under augusti hoppas Mozilla på att Firefox 6 ska nå användarna, och lagom till årsskiftet vill utvecklarna se Firefox 7 ute i stugorna. Det innebär en markant skillnad mot den flera år långa utvecklingscykeln för nuvarande Firefox 4.

För Firefox 5 planeras flera nyheter, bland annat bättre hantering av flikar samt en inbyggd PDF-läsare. Mozilla ska även vidareutveckla det grafiska gränssnittet och införa bättre integration med sociala nätverk som Facebook och Twitter.