Helt enligt den omhuldade tick-tock-strategin planerar Intel att lansera två nya processorfamiljer. Kodnamnen att lägga på minnet är Sandy Bridge-E och Ivy Bridge, den förstnämnda en ersättare till påkostade Bloomfield/Gulftown. Nu läcker en hemlig roadmap ut på nätet som bland annat bekräftar en lansering i Q4.

555.jpg
77.jpg
36.jpg

Intel Sandy Bridge-E

I årets sista kvartal, det vill säga någon gång i perioden oktober–december och troligtvis i god tid innan julhandeln, släpper Intel efterföljaren till dagens Bloomfield/Gulftown (Core i7 9xx). Sandy Bridge-E är en familj processorer för påkostade datorsystem och arbetsstationer som paras ihop med styrkretsen Intel X79 för nya LGA 2011.

Intressant nog planerar Intel att låta vissa modeller ur Sandy Bridge-E samsas med Core i7 2600/K och senare Ivy Bridge i prisklassen runt 2 500 kronor. Det kan ge uppgraderingssugna prestandajägare gott om valmöjligheter inför hösten och vinterns innesittarsäsong.

Intel Ivy Bridge

Medan Sandy Bridge-E tar hand om de högre prisklasserna planerar Intel att ge dagens Sandy Bridge en uppföljare i form av Ivy Bridge i det första halvåret 2012. Ivy Bridge är en krympning till 22 nanometer med uppiffad grafik i DX11-klassen och enligt ryktet stöd för PCI Express 3.0. Här återkommer dessutom processorer i K-serien med upplåst multiplikator och kompatibilitet med LGA 1155.

Vanligtvis släpper Intel nya processorer med förbättrad tillverkningsteknik på mässan Consumer Electronics Show i Las Vegas, vilket skulle innebära att Ivy Bridge dyker upp redan i januari nästa år.