Nedladdningsbar och strömmande musik är en marknad som formligen exploderat de senaste åren. I Sverige och Europa är svenska Spotify med tiotals miljoner användare en av de mest omtalade aktörerna, mycket tack vare gratistjänsten där det går att lyssna på musik både lagligt och gratis.

spotify.jpg

Spotify Open erbjuder i dagsläget fri tillgång hela den omfattande musikkatalogen i utbyte mot att användaren tvingas lyssna på reklam. Gratisversionen saknar även en del finesser, som stöd för mobiltelefoner och möjligheten att spara ned låtar för senare lyssning utan internetuppkoppling.

Nu ser det ut som att gratistjänstens tid kan vara räknat, åtminstone i nuvarande form. I ett blogginlägg meddelar Spotify att flera nya begränsningar kommer att införas, bland annat gällande maximal lyssningstid. Enligt företaget är förändringarna en förutsättning för kunna erbjuda gratis musik.

Förändringar i Spotify Open/Free

  • Nya användare får tillgång till gratistjänsten med dagens upplägg i sex månader. Det innebär obegränsat lyssningstid med reklamavbrott.

  • Efter den 1 maj 2011 kommer alla användare registrerade före eller på den 1 november 2010 inte kunna spela upp samma låt mer än fem gånger. Den totala lyssningstiden begränsas dessutom till tio timmar per månad.

  • Användare registrerade efter den 1 november 2010 får samma begränsningar sex månader efter registreringsdatumet.

Spotify meddelar även att tjänsterna Premium och Unlimited inte påverkas av förändringarna. Unlimited är en betaltjänst för musik utan reklam medan Premium erbjuder fler funktioner som Spotify i mobilen, högre ljudkvalitet och möjlighet att lagra musikfiler lokalt.