SSD-enheter blir allt populärare, och den ökade försäljningen driver samtidigt på utvecklingen av billigare minneskretsar. För 2010 var det tillverkning i 34 nanometer som gällde, och efter årsskiftet har allt fler enheter med kretsar i 25 nanometer börjat leta sig ut på marknaden.

Krympta kretsar innebär mer elektronik på samma yta, något som i teorin pressar ner kostnaderna. Allt är dock inte positivt, de mindre kretsarna plågas i dagsläget av kortare livslängd samt lägre hastigheter jämfört med sina äldre kusiner.

imft64gb20nmnand01.jpg

8 GB NAND i 20 nm från IMFT.

Problemen oroar dock inte branschjättarna Intel och Micron, utan duon passar istället på att avslöja nästa generations flashminnen från gemensamma företaget IMFT. Det handlar om en MLC-krets på 8 GB (64 Gb) tillverkad i 20 nm, något som innebär en yta på endast 118 mm2 och en storleksminskning på upp till 40 procent jämfört med nuvarande 25 nm-teknik.

De nya kretsarna i 20 nm ska enligt IMFT nå massproduktion under senare delen av året, och ska enligt ingenjörerna ge samma livslängd som nuvarande teknik. Enheter med den nya elektroniken under skalet dröjer med största sannolikhet till någon gång i början av 2012.