Att mobiltelefoner och surfplattor kan använda GPS eller triangulering för att räkna ut enhetens geografiska position är knappast okänt. Funktionerna används av otaliga applikationer, inte minst navigatorer och karttjänster.

Programmerarna Alasdair Allan och Pete Warden har dock upptäckt att Apple Iphone och Ipad (3G) döljer en hemlighet. Operativsystemet Ios 4 lagrar kontinuerligt positionsdata i en dold fil, helt utan användarens vetskap. När enheten synkroniseras mot en dator lämnas dessutom automatiskt en kopia på hårddisken som kan läsas precis som en vanlig SQL-databas.

Positionsdatan gör det enkelt att se var användaren befunnit sig och hänger dessutom med mellan uppgraderingar, förutsatt att enheten synkroniseras med samma säkerhetskopia. Det innebär en potentiellt obehaglig situation för den som får sin dator eller telefon stulen, särskilt eftersom filen ifråga lagras helt oskyddad.

Varför Apple sparar informationen utan användarens vetskap är ännu inte klarlagt. De båda programmerarna har försökt kontakta företaget men ännu inte mottagit något svar.

För den som vill undersöka sin egen mobiltelefon eller surfplatta har Allan och Warden sytt ihop ett program för Mac OS X som markerar positionerna på en karta. Mjukvaran och fler detaljer om upptäckten finns på Oreilly.com.