Hardware.fr gör en djupdykning i RMA-träsket (Return Merchandise Authorization) och publicerar statistik från en stor fransk återförsäljare specialiserad på webbhandel. I undersökningen, som inkluderar varor sålda april–oktober 2010 och felanmälan upprättade innan april 2011, ingår varumärken med minst 500 sålda produkter och enskilda modeller som sålts i minst 100 exemplar.

Med ett mekaniskt handikapp och smärtsamma dataförluster är hårddiskars felfrekvens ett ständigt lika aktuellt ämne. Enligt Hardware.fr är Western Digital bäst i klassen på att producera felfria modeller med numera Seagate-ägda Samsung hack i hälarna. Ironiskt nog är Western Digitals senaste uppköp Hitachi Storage betydligt sämre än konkurrenterna med felanmälan på 3,1 procent.

SSD-enheter framförs ofta som mer driftsäkra alternativ till mekaniska hårddiskar, men statistiken ger inte stöd för det påståendet. Intel framstår som den stora vinnaren med endast 0,3 procent felanmälan. Det går att jämföra med värstingarna Corsair och OCZ på 2,7 respektive 3,5 procent.

Betydligt jämnare blir det när det kommer till moderkort med små skillnader mellan tillverkarna. Gigabyte har lägst andel felanmälan, men det handlar endast om 0,3 procentenheter till tvåan Asus.

Påkostade grafikkort balanserar ofta på gränserna både när det gäller strömförbrukning och värmeutveckling, vilket inte bådar gott för felfrekvensen. Inte helt oväntat är proffsinriktade PNY som säljer Nvidia Quadro bäst i klassen, men det handlar bara om minimala skillnader till mer konsumenterorienterade tillverkare som Asus, Zotac och Sapphire. Det går betydligt sämre för XFX och MSI som hamnar nära tre procent RMA.

Ett trasigt nätaggregat kan ge katastrofala följder, särskilt för andra komponenter i datorsystemet. Turligt nog är alla tillverkare i undersökningen förhållandevis bra på stoppa felaktiga exemplar innan de når kunderna, men allra bäst är Antec och Cooler Master på endast 1 procent RMA. Fortron och Thermaltake får bära hundhuvudena med dubbelt så hög felfrekvens.

Fler siffror inklusive statistik över individuella modeller finns hos Hardware.fr.