Asus och MSI är två moderkortstillverkare som gått ut med uppgiften att vissa befintliga modeller för AMD AM3 även kan hantera kommande Bulldozer-processorer endast genom en enkel uppdatering av BIOS. Asrock väljer en annan väg och släpper istället nya revisioner med "riktiga" sockel AMD AM3+.

6.jpg
1.jpg
2.jpg
4.jpg
5.jpg
3.jpg

Inför lanseringen av de nya moderkorten passar Asrock på att avslöja vad som egentligen skiljer nya sockel AM3+ från dagens AM3. Där framkommer det bland annat att den nya sockeln har större hål för processorns stift, vilket sägs undvika problem med böjda pinnar.

Fler viktiga skillnader är att AM3+ kräver att moderkorten ska kunna förse processorn med högre spänning och att de nya modellerna har snabbare spänningsreglering, vilket kan misstänkas vara en förutsättning för överklockningsfunktionen Turbo Core 2.0.

För den som planerar att uppgradera till Bulldozer och samtidigt behålla ett äldre moderkort ger det hela upphov till ett par intressanta frågor, exempelvis om det verkligen går att använda mer krävande processorer med åtta kärnor eller om det finns andra baksidor med att inte använda ett moderkort med "riktiga" AM3+.

Enligt Asus ingenjörer stämmer dock den ursprungliga kompatibilitetslistan.