För den som är på jakt efter snabba lagringsenheter bjuder året på många nyheter. Utöver Intels tredje generation SSD-enheter med minneskretsar i 25 nanometer planerar företaget att släppa flera nya modeller för varierande användningsområden.

20110427-22374883--intelssdroadmap.jpg

Intel 720 "Ramsdale"
Ramsdale är kodnamnet för en PCI Express-baserad SSD-enhet med minneskretsar av typen Single Level Cell (SLC) i 34 nanometer. Av allt att döma handlar det om en produkt för servermarknaden.

Intel 710 "Lyndonville"
Ytterligare en modell i den nya 700-serien heter Lyndonville och baseras på extra hållbara MLC-kretsar i 25 nanometer. Även här är siktet inställt på servermarknaden, förmodligen med ett lägre pris per gigabyte än den mer påkostade 720-serien. Enligt planeringsdokumentet släpps båda modellerna i 700-serien mellan årets tredje och fjärde kvartal.

Intel 520 "Cherryville"
För entusiaster på jakt efter prestanda planerar Intel att släppa en efterträdare till dagens 510-serie "Elmcrest", denna gång med minneskretsar i 25 nanometer. Cherryville ansluts till SATA 6,0 Gbps och lanseras i Q4.

Intel 3xx "Paint Creek"
Ett steg längre ned på prestandastegen syns Paint Creek med kapaciteterna 80 och 40 GB. Troligtvis handlar det om budgetmodeller som tar över efter Intel X25-V i de lägre prisklasserna. Den som vill spara slantar får dock vänta till det fjärde kvartalet.

Intel 3xx "Larsen Creek"
Sist men inte minst presenteras Larsen Creek, en liten specialare på 20 GB för funktionen Intel RST SSD Caching som bland annat återfinns i moderkort med den kommande styrkretsen Z68.

larsen_creek.jpg

Larsen Creek är till för att skapa hybridenheter där de mest välanvända filerna kan dra nytta av SSD-enhetens prestanda medan resten lagras på en mekanisk hårddisk. Intressant nog används dyrare och hållbarare minneskretsar av typen SLC. Lanseringen sker i årets fjärde kvartal.

Källa: Engadget.