Med Geforce 500- och Radeon HD 6000-serierna smockfulla av grafikkort i alla prisklasser är det dags att göra en djupdykning i försäljningsstatistiken och se om det går att upptäcka några nya trender.

De färsta siffrorna kommer från en av de största återförsäljarna i Sverige som av konkurrensskäl inte vill gå ut med namn. I perioden 1–31 mars såldes drygt 2 200 enskilda grafikkort. Grafikkort som levereras i färdigbyggda datorer är dock inte medräknade i statistiken.

I jämförelse med den tidigare mätningen från augusti 2010 är den inbördes ordningen mellan AMD och Nvidia i stort sett oförändrad. AMD tar in en procentenhet och Nvidia förlorar densamma.

När det gäller enskilda modeller händer det betydligt mer. Inte helt oväntat är det det mellanklassare som går hem i stugorna. Geforce GTX 460 säljer fortfarande bra men har fått sällskap av Geforce GTX 560 Ti och Radeon HD 6950 – två nyare modeller som visserligen kostar mer men som ändå erbjuder bra prestanda per krona.

Bland de mest påkostade grafikkorten är läget jämnare: Geforce GTX 580 och Radeon HD 6970 är nästan lika populära. Det bör dock påpekas att den förstnämnda modellen kostar cirka tusen kronor mer. När det kommer till grafikkort med dubbla processorer hann bara en handfull exemplar levereras i mars månad.