Det är tyska Computerbase som publicerar fler detaljer om Intel Ivy Bridge, efterträdaren till Sandy Bridge i 22 nanometer. Den nya processorfamiljen passar till dagens moderkort med sockel LGA 1155 men Intel passar även på att introducera inte mindre än sex nya styrkretsar i 7-serien.

2.jpg
1.jpg
3.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
10.jpg

Ivy Bridge är först och främst en krympning av arkitekturen Sandy Bridge för prestanda- och mellanklass. De nya processorerna kommer precis som föregångarna med integrerad minneskontroller för två kanaler DDR3 i upp till 1600 MHz, inbyggd grafikdel och kontrollerkrets för PCI Express.

Intel fokuserar på att uppdatera de två sistnämnda delarna. Den nya grafikprocessorn stöder DirectX 11, OpenGL 3.1 och OpenCL 1.1. Dessutom lägger processortillverkaren till flera videorelaterade finesser som accelererad kodning/avkodning av Blu-ray Profile 2.0 (BD Live), H.264 (AVC) och MPEG2. Slutligen tillkommer stöd för upp till tre skärmar samtidigt via anslutningar som DVI, VGA, HDMI och Displayport.

Den integrerade kontrollerkretsen för PCI Express uppdateras till generation 3.0 med högre bandbredd för anslutna grafikkort. Plattformen Chief River ger stöd för 14 USB-portar varav fyra USB 3.0. Precis som innan erbjuds Serial ATA i form av 4 st. SATA 3,0 Gbps och 2 st. SATA 6,0 Gbps.

Intel Ivy Bridge släpps någon gång i det första kvartalet 2012. Vanligtvis lanserar Intel nya processorer med förbättrad tillverkningsteknik på mässan Consumer Electronics Show i Las Vegas, vilket skulle kunna innebära att Ivy Bridge gör entré redan i januari nästa år.