Intel Sandy Bridge och AMD Fusion "Brazos" är två populära lösningar där grafiken flyttat in i CPU, en trend som ser ut att fortsätta för lång tid framöver. Det sätter hård press på Nvidia som endast producerar separata grafikprocessorer och inte har möjlighet att tävla på samma villkor.

Jon Peddie Research sammanställer siffror över årets första kvartal där både integrerad grafik och separata grafikkort ingår. I statistiken framgår det att både Intel och AMD stärker positionerna på bekostnad av Nvidia som fortsätter att tappa. Geforce-makaren får se sin andel krympa till endast en femtedel av den totala grafikmarknaden.

Allra bäst går det för processorjätten Intel som nu står för över 54 procent av leveranserna, trots att företaget endast satsar på integrerad grafik i CPU och styrkretsar. Mer nischade aktörer som Matrox, SIS och VIA är numera helt marginaliserade och har tillsammans mindre än en procent av marknaden.

I det första kvartalet uppgick de totala leveranserna till 125 miljoner enheter, en ökning med 10,3 procent från kvartalet innan.