Till sommaren släpper AMD företagets första processorer i 32 nanometer. Först ut är AMD A-serien "Llano" som lanseras redan i juni med integrerad grafik och ett tydligt fokus på mellanklassen. Därefter är det dags för den prestandainriktade FX-serien "Bulldozer" som tar över efter Phenom II i de högre prisklasserna.

3.jpg
2.jpg
1.jpg

Turkiska Donanimhaber är än en gång heta på gröten och läcker presentations- bilder som sägs komma inifrån AMD där kommande processorer i A- och FX-serierna jämförs med Intel Sandy Bridge.

Åtta mot fyra kärnor

Vid en första anblick ser det ut som att AMD:s nya processorer eller snarare plattformar erbjuder betydligt bättre prestanda än Intels, särskilt eftersom grafen troligtvis även tar hänsyn till prissättningen i valet av medtävlare.

En närmare granskning målar dock upp en helt annan bild av situationen. AMD väljer att jämföra prestanda i två populära testprogram: PCMark Vantage och 3DMark Vantage "Performance". Det förstnämnda programmet mäter hela systemets prestanda inklusive grafik medan det sistnämnda fokuserar nästan uteslutande på grafikdelen.

I PCMark Vantage är AMD FX med åtta kärnor och ett Radeon HD 6670 lika snabb som fyrkärniga Intel Core i7 2600K med integrerad grafik. Trots dubbelt så många beräkningsenheter och hjälp från ett separat grafikkort klarar AMD endast av att hålla jämna steg med konkurrenten. I 3DMark Vantage vinner givetvis Radeon över Intel HDG 3000.

AMD Fusion ett ess i rockärmen

Fusion-processorerna i AMD A-serien krossar Intel Sandy Bridge i 3DMark Vantage, men situationen är nästan den omvända i x86-fokuserade PCMark Vantage. Hög prestanda med integrerad grafik är dock det stora försäljningsargumentet för Llano och det kommer knappast som någon överraskning att det är där AMD lägger tyngdpunkten.