Någon gång i det första kvartalet 2012 lanserar Intel processorn Ivy Bridge i 22 nanometer. Denna gång handlar det dock inte bara om en krympning utan även om en helt ny typ av 3D-transistor som gör det möjligt att upprätthålla Moores lag även i framtiden.

3d-transistor.jpg

Traditionell transistor till vänster, Intel 22 nm "Tri-gate" till höger.

Intel's scientists and engineers have once again reinvented the transistor, this time utilizing the third dimension. Amazing, world-shaping devices will be created from this capability as we advance Moore’s Law into new realms.

Traditionella transistorer kan enbart leda ström över en plan yta. Med nya Intel 22 nm "Tri-gate" skapas en kiselfena där strömmen flödar på vänster-, höger- och ovansidan – en extra dimension.

Den nya tekniken är förutsättningen för att kunna klämma in fler transistorer på samma kretsyta och tillverka snabbare och strömsnålare processorer. Intel lovar en prestandaskjuts på 37 procent vid låg spänning och mer än halverad strömförbrukning i jämförelse med dagens 32 nanometersteknik.

Intel demonstrerar Ivy Bridge

Trots att det det återstår minst ett halvår till den officiella lanseringen passar Intel på att demonstrera de första datorsystemen med processorn Ivy Bridge, som är först med att använda den nya transistortypen. Efter prestandamodellerna planerar Intel att även introducera tekniken i produkter för portabla enheter som mobiltelefoner och surfplattor.